Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Teemat > Eroja lentoyhtiöiden matkatavarasäännöissä

Teemat

Eroja lentoyhtiöiden matkatavarasäännöissä

Eroja lentoyhtiöiden matkatavarasäännöissä
lokakuu 21
14:10 2015

Matkasuunnitteluun kuuluu olennaisena osana karttojen ja hotellien tutkimisen lisäksi myös pakkaaminen. Mitä monimutkaisempi matka, sen enemmän päänvaivaa tuppaavat tavaratkin tuottamaan. Kuinka monta kiloa voin pakata, ja mitä matkatavarasäännöt kieltää ottamasta mukaan?

Tarkista ensimmäiseksi oman lentoyhtiösi matkatavarasäännöt, sillä yhtiöiden välillä on eroja siinä, miten matkatavaroita rajoitetaan ja miten niistä veloitetaan. Tietyt tavarat ja aineet luokitellaan aina vaarallisiksi, ja niitä ei voi ottaa mukaan edes matkalaukussa. Tavallisiakin nesteitä koskevat tietyt erityisrajoitukset ja kilojen lisäksi matkatavaroille on tilavuusrajat.

Tavaran määrää koskien merkittävintä on matkustajan lipputyyppi. Joihinkin lippuihin ei sisälly lainkaan ruumassa kuljetettavia tavaroita ja joillakin yhtiöillä kanta-asiakkaat saavat ottaa muita enemmän matkatavaraa. Säännöt kannattaakin selvittää huolella etenkin silloin, kun matkasi koostuu useammasta lennosta – jatkolennolla säännöt saattavat olla erilaiset.

Useimmiten rajaa pystyy nostamaan etukäteen tehtävällä lisämaksulla. Näin et joudu maksamaan kentälle päästyäsi lisämaksuja, jotka ovat korkeammat kuin etukäteishinnat. Seuraavassa kerromme hieman suosittujen lentoyhtiöiden matkatavarasäännöistä – ota kuitenkin huomioon, että sinun tulisi aina selvittää täydelliset ohjeet suoraan lentoyhtiöstäsi.

Finnari, SAS ja Ryanair

Finnair matkatavarasäännöt ja rajoitukset: kuten monet muutkin yhtiöt, Finnair perustaa matkatavarahinnoittelunsa lentoluokkiin. Light-luokkaan kuuluu pelkkä käsimatkatavara, mutta ruumaan voi laittaa lisätavaran 15 euron lisämaksusta per lentosuunta. Economy-luokassa saa ottaa yhden tai kaksi enintään 23 kiloa painavaa laukkua ja lisälaukku (Euroopan lennoilla) maksaa 25 euroa per suunta. Bisnesluokassa matkatavaroita saa olla 2–3. Isompi soitin, suksipussi tai golfbägi lasketaan myös yhdeksi matkatavaraksi. Lisämaksut ovat samalla halvempia kun ne tehdään etukäteen verkon kautta, kentällä maksut saattavat helposti tuplaantua.

SAS matkatavarasäännöt ja rajoitukset: edullisimmassa SAS luokassa mukaan saa ottaa yhden 23 kiloa painavan kirjattavan matkatavaran, Plus-lipulla kaksi, ja Business-lipulla kaksi enintään 32 kilon painoista matkatavaraa. Myös asiakaspisteiden määrä vaikuttaa sallittuun määrään. Lisämatkatavara Euroopassa maksaa 51 euroa per suunta ja tavara.

Ryanair matkatavarasäännöt ja rajoitukset: Ryanair tarjoaa varatessa mahdollisuuden maksaa kahdesta ruumaan menevästä laukusta, myöhemmin tavaran lisääminen on kalliimpaa. Matkatavarahinnat vaihtelevat tilanteesta riippuen. Ylimääräisesta tavarasta veloitetaan 10 euroa per kilo.

Matkatavarat

Oikein pakatut laukut saapuvat varmemmin perille

Muiden lentoyhtiöiden matkatavarasääntöjä

Norwegianin halvimmassa LowFare-luokassa Euroopan lennoilla veloitus on 24–36 euroa per kirjattava matkatavara per suunta. Seuraavan luokan lippuun sisältyy yksi, enintään 20 kiloa painava matkatavara, ja tietyillä mantereiden välisillä kalliimpien luokkien lennoilla tavaraa saa olla enemmän. Urheiluvälineitä ja soittimia koskevat erityisehdot, ja ylipainosta Norwegian laskuttaa 11 euroa per kilo ja suunta. Lufthansalla economy-luokassa saa olla 1–2 enintään 23 kiloa painavaa kirjattavaa matkatavaraa, ja bisnesluokassa kaksi. Etukäteen ilmoittamalla saa mukaan ottaa myös suksipussin. Euroopan lennoilla ylimääräinen matkatavara maksaa 75 euroa per edestakainen lentomatka.

Mutta mitä jos mukaan tulee kuitenkin vahingossa liikaa? Ylimääräisestä tavarasta tulee tavallisesti lisämaksu lentokentällä, mutta yksittäisen matkatavaran paino ei koskaan saa ylittää 32 kiloa. Todella painavat tavarat kannattaakin siis lähettää lentorahtina.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment