Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Espanjalainen joulu Madridissa

Matkakohteet

Espanjalainen joulu Madridissa

Espanjalainen joulu Madridissa
joulukuu 02
19:32 2015

Espanjan pääkaupunki Madrid on täydellinen kohde viettää joululoma, sillä matkailijalle on tarjolla sekä suurkaupungin tapahtumia että katolisen maan tunnelmallisia joulutraditioita. Madridin puolesta puhuu myös sen talvisää, jonka kylmimmätkin kuukaudet pysyvät miellyttävän lauhkeina ja sateettomina. Keskimäärin mittari näyttää noin 12 astetta talvella. Odotettavissa on siis kirkasta taivasta, perinteitä ja suurkaupungin elämyksiä – vietä espanjalainen joulu 2015 Madridissa!

Joulun tunnelmaa katutasolla

Madrid on yli kolmen miljoonan asukkaan kaupunki ja samalla Espanjan keskus. Se on siksi loistava kohde kulttuurin ja tapahtumien ystävälle. Espanjalainen katutasolle keskittyvä elämäntyyli tarkoittaa että myös joulun tienoilla kaupugissa kuhisee. Joulu onkin Madridissa iloinen ja sosiaalinen juhla ja sitä vietetään kaupungin lukemattomissa baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa. ”Churros con chocolate” on espanjalaisten suosikki talviherkku jota myyvät läpi syksyn ja talven niin katukauppiaat kuin kahvilatkin.

Churros con chocolate

Espanjalaiset pitävät makeasta ja churrot ovat klassinen suosikki

Uskonnollisen leimansa joululle antavat ennen kaikkea ympäri kaupunkia näkyvät jouluasetelmat, belénit. Niitä kootaan niin kodeissa, kaupoissa kuin julkisissa tiloissakin, esimerkiksi Plaza Mayor –aukiolla. Suosittelemme kävelyretkeä kaupungin hienoimpia asetelmia ihastellen.

Asetelmaa kokoamassa

Belénin ideana on että jokainen kokoaa omansa

Madridin jouluvalaistus on hieno elämys. Kaupunki on täynnä tunnelmallisia katuja, rakennuksia ja joulukuusia. Valot pysyvät päällä tammikuun alkuun asti ja niitä on suunnittelemassa kuuluisat muotisuunnittelijat ja arkkitehdit. Kaupungin jouluvalot näkee parhaiten ”Navibus”-kerrosbussin kyydistä.

Pääaukio Plaza Mayor toimii myös Madridin suurimman joulumarkkinan tapahtumapaikkana. Markkinoilla myydään lahjoja, koristeita ja ruokatuotteita. Muihin näkemisen arvoisiin joulumarkkinapaikkoihin lukeutuvat myös Plaza Jacinto Benavente –aukio (käsituotteet ja lahjat), Plaza de Isabel II (makeiset), Plaza de España (käsityöt), kolmikerroksisessa talossa järjestettävä ”The Hovse” sekä Mercadillo del Gato (muotia, taidetta ja koruja).

Madridin joulumarkkinat

Kojut ovat valmiina ja kohta torit ja aukiot täyttyvät asiakkaista

Joulu on perhettä varten

Espanjalaiset eivät välttämättä anna lahjoja aattoiltana, vaan pikemminkin loppiaisaamuna 6.1. jota Espanjassa kutsutaan nimellä ”el día de los Reyes Magos”, eli kolmen itämaan tietäjän päivä. Edellisenä iltana kaduilla juhlitaan lahjojen saapumista – perinteen mukaan kamelien selissä. On silti tavallista että perheet juhlivat joulua sekä joulupäivänä että uudenvuoden jälkeen, mikä tavallisesti sopii perheen lapsille mainioisti.

Taikakuninkaat

Miksi tyytyä joulupukkiin jos voi valita ”kolme taikakuningasta”?

Jouluun kuuluu ennen kaikkea yhdessä syöminen perheen ja ystävien kanssa. Illallista nautitaan aina vasta myöhään illalla. Merenelävät ovat joulupöytien suosikki, kuten myös liha. Aatto-iltana (”Noche Buena”) syödään illallista ja joulupäivänä (”Día de Navidad”) on suuri lounas. Samalla tavoin uudenvuodenaattoon (”Noche Vieja”) kuuluu illallinen ja uudenvuodenpäivään (”Día de Año Nuevo”) lounas. Ravintolat sulkevat usein ovensa aattoina loppuillasta ja noudattavat poikkeusaikatauluja myös joulupäivänä. Myös museot ja vastaavat tilat sulkevat joulupäiväksi, eikä julkinen liikenne toimi kummankaan aattoillan aikana.

Kulttuuria ja arpapeliä joulun alla

Kulttuurielämyksiin kuuluvat jouluna erityisesti konsertit. Teatro de la Zarzuela järjestää omansa jouluaatonaattona ja Teatro Real joulu- ja uudenvuodenpäivänä. The Symphony Hall of the National Auditorium järjestää sinfoniaorkesterikonsertteja 19., 22. ja 28. joulukuuta. Uudenvuodenkonserteista mainittakoon ”Grand Concert of New Year”, joka pidetään 3.1. Theatre Auditorium San Lorenzo de El Escorial -salissa.

Mielenkiintoinen joulun tapahtuma om myös Madridin ”El Gordo” –lotto, joka järjestetään joka vuosi 22.12. Se on vuodesta 1812 lähtien toteutettu ja maailman suurimpana pidetty lottotapahtuma, jota seurataan tiiviisti television tai radion välityksellä. Turistikin voi osallistua tähän lottoon ostamalla lipun vaikkapa internetin välityksellä.

Joulu Madridissa

Leutoa säätä ja paljon ihmisiä Madridin joulussa

Uudenvuodenaattona on tapana kokoontua juhlimaan h-hetkeä Puerta del Solin tai Plaza Mayorin aukioille. Sen jälkeen juhlat jatkuvat kodeissa ja baareissa. Erityispiirteenä espanjalaisilla on tapana syödä puolen yön lyödessä 12 viinirypälettä jokaisen kellonlyömän tahdissa. Tapa syntyi 1900-luvun alussa, kun viinituottajilla oli ylimääräistä rypälevarastoa ja tämä idea toimi ratkaisuna myyntiongelmiin.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment