Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Game of Thronesin viides kausi lähestyy loppuaan – aika tutustua kuvauspaikkoihin!

Matkakohteet

Game of Thronesin viides kausi lähestyy loppuaan – aika tutustua kuvauspaikkoihin!

Game of Thronesin viides kausi lähestyy loppuaan – aika tutustua kuvauspaikkoihin!
kesäkuu 02
18:59 2015

Varmasti monet ”tv-sarja-addiktit” tunnistavat itsensä tässä myllerryksessä, joka meilläkin on käynnissä Bravofly:n toimituksessa… Game of Thronesin 5. kausi on huipentumassa! Odotetun HBO:n tuottaman sarjan viidennen tuotantokauden ensi-ilta oli sunnuntaina 12. huhtikuuta. Tuotantokautta esitetään samanaikaisesti 170 maassa, joista yksi on Suomi. Monet sarjan faneista ovat odottaneet viidettä tuotantokautta innolla – ja pakko myöntää, myös moni tiimimme jäsenistä lukeutuu näihin faneihin. Viidetta kautta on Bravofly:lla odotoettu myös aivan erityisestä syystä; vihdoinkin pääsemme näkemään Sevillassa viime vuoden lopulla kuvatut kohtaukset!

Sevilla muuttui muutaman päivän ajaksi Dorneksi, joka on Lannistereiden, Jon Nietoksen, Khaleesin ja muiden seikkailuista kertovan kirjasarjan mukaan Westerosin kuuminta seutua. Kaupunki vastasi täydellisesti kirjan kuvausta, jossa kerrottiin hedelmällisistä viljelysmaista alkunsa saavista joista, huolella vaalituista kaivoista ja lähteistä, kivikkoisista ja vuoristoisista alueista, maanviljelijöiden maasta, jossa kasvavat sitruunat, oliivit, granaattiomenat ja muut sitrushedelmät, ja joka on tunnettu myös erinomaisista viineistään… Kuvauspaikkoihin kuuluivat Sevillan Alcázar (Dornen Vesipuutarha) ja Canteras de Osuna, Estanque de Mercurio sekä Palacio Mudéjar.

Edellä mainittu oli tarkoitettu niille, jotka tuntevat Andalusian pääkaupungin. Jos et ole vielä tutustunut kaupunkiin, mitä odotat? Jos kaupunki oli houkutteleva jo ennestään, nyt se on sitä vieläkin enemmän, jos satut olemaan Game of Thrones -sarjan seuraaja. Sevillalaiset ovat jo varmasti panneet merkille kävijöiden virran merkittävimmillä kuvauspaikoilla. Sehän on todistettu jo aiemmin – ihmiset kiinnostuvat siitä, minne sarjan kuvausryhmä päätyykin. Tämän voi kertoa esimerkiksi Pohjois-Irlannin, Skotlannin, Maltan tai Kroatian väki, sillä näiden maiden tietyillä alueilla on kuvattu kohtauksia sarjan jaksoihin. Matkailijoita varten on jo jopa luotu turistireittejä, jotka seuraavat sarjan tapahtumia. Näin on käynyt esimerkiksi Irlannin kohdalla.

Jos yhdistämme matkailuun ja Game of Thrones -tv-sarjaan kohdistuvat intohimomme, tuloksena on tietenkin tämä blogikirjoitus! Kutsumme sinut mukaan retkikuntaamme seuraamaan sarjan tähtien ja suosikkiemme, kuten Jon Nietoksen ja Tyrion Lannisterin jalanjälkiä ja tutustumaan uskomattomiin paikkoihin, joissa tätä kaikki ennätykset rikkonutta sarjaa on kuvattu.

Palacio Mudéjar, Sevilla

Palacio Mudéjar , Sevilla – Dornen vesipuutarhat/ Isabel Moguer – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

Espanjan naapurimaa Marokko voi olla myös kohde, joka saa meidät eläytymään Daenerys Targaryenin rooliin, joka on yksi Game of Thrones -sarjan suosikkihahmoista. Marokossa sijaitsevat jotkin sarjan Itäisen mantereen kuvauspaikat, kuten Essaouira, joka on kuvitteellinen Astaporan kaupunki sekä Aït Benhaddou, joka edustaa Yunkain kaupunkia (eikä se ole suotta Unescon maailmanperintökohde).

Ait Ben Haddou, Marruecos

Aït Benhaddou, Marokko – Yunkai/ Chris Zielecki – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

Vaikka sekä Sevilla että Marokko ovat olleet hyvin erityisiä ja näkemisen arvoisia paikkoja, kokeaksemme Talvivaaran (Winterfell) tunnelmaa meidän on lennettävä Pohjois-Irlantiin saakka. Suurin osa tv-sarjan jaksoista on kuvattu Pohjois-Irlannissa, ja tuottaja on asettanut jopa keskeisen tukikohdan Belfastiin sarjan tuotantoa varten. Jos päädymme Irlantiin, esimerkiksi Starkin jalanjälkiä ei ole enää vaikea seurata. Pohjois-Irlannissa on jo matkatoimistoja, jotka järjestävät turistikierroksia sarjan kuvauspaikoille. Muistiin kannattaa merkitä esimerkiksi seuraavat paikat: edellä mainittu Belfast, Downin kreivikunta (Quoile-joki, Castle Ward -linna, Audleyn linna jne.), Ballintoyn kylä, Londonderry kallioineen, Benone Strand -ranta, Carrick-a-Rede, Mourne-vuoret… nämä monien muiden paikkojen joukossa.

Montes de Mourne, Irlanda del Norte

Mourne-vuoret, Pohjois-Irlanti/ Antgirl – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

”Pohjois-Irlannissa on kuvattu suurin osa Game of Thrones -sarjan materiaalista, jonne myös HBO:n tuottaja on perustanut päämajansa. Television fiktiosarjassa voidaankin nähdä Pohjois-Irlannissa sijaitsevia kauniita paikkoja, kuten Downin kreivikuntaa, Londonderryä kallioineen sekä Mourne-vuoria.”

Valot, kamera, toimintaa! HBO:n kuvaustiimin valokeilaan ovat päässeet myös skotlantilaiset maisemat Pohjois-Irlannin läheisyydessä. Skotlannin sydämessä sijaitseva keskiaikainen Doune-linna toimi Skotlannin kuninkaiden asuinpaikkana ja sitä käytettiin alkuun myös Talvivaaran kuvauspaikkana, mutta myöhemmin se esiintyi vain joissakin kohtauksissa.

Castillo de Doune, Escocia

Doune-linna, Skotlanti – Talvivaara/Winterfell – / Bernard Blanc – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

Myös Malta on ehtinyt saavuttaa paljon näkyvyyttä sarjan ensimmäisen tuotantokauden ansiosta. Kuvauspaikkoihin lukeutuvat Maltan entinen pääkaupunki Mdina ja Rabat (lähellä Mdinaa), St. Dominicin luostarialue, Manoelin saari (Pentos), sekä satama-alueella sijaitseva Verdalan palatsi ja Gozon saarella sijaitseva Azure Window

Azure Window, Malta

Azure Window, Gozon saari, Malta/ Shawn Chin – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

Jatkamme matkaa Välimereltä Adrianmerelle ja pysähdymme hetkeksi Kroatiaan. Paikka tuntuu todellakin Kuninkaansatamalta (King’s Landing), Westerosin pääkaupungilta. Lannisterit ovat hautoneet osan juonistaan Dubrovnikissa. Kuvausten ansiosta esiin pääsee myös Dalmatian alue (Klis-linnoitus lähellä Splitin kaupunkia) sekä paikka, josta pidätte varmasti: Trsteno Arboretum, joka on yksi vanhan mantereen vanhimmista ja viehättävämmistä kasvitieteellisistä puutarhoista.

Trsteno Arboretum, Croacia

Trsteno Arboretum, Kroatia/ Chris Guy – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

Seikkailumme on päättymäisillään – “Winter is coming, travellers” – ja viimeisen silauksen tälle blogikirjoitukselle antaa Islanti. Paikalla ei ole mitään tekemistä aiemmin näkemiesi kuvauspaikkojen kanssa. Islanti on jään ja lumen maa, mikä käy selväksi Vatnajökullin jäätiköllä kuvatun materiaalin perusteella. Vatnajökull sijaitsee maan eteläosassa ja on samalla Islannin suurin jäätikkö. Muihin kuvauspaikkoihin kuuluvat Snæfellsjökull-jäätikkö, sekä Skaftafellin luonnonsuojelualue ja Mývatn‑järven ympäristö.

Glaciar Vatnojokull, el más grande de Islandia

Vatnajökull, Islannin suurin jäätikkö/ Enrique Domingo – Flickr, Creative Commons -lisenssi.

Matka mihin tahansa näistä kohteista on varmasti ainutlaatuinen elämys. Mutta siitä ei ole epäilystäkään, etteikö parasta olisi kokonaisuus. Mutta oli miten oli, olennaista on tuntea. Näin toteaisi varmasti myös Tyrion Lannister: ”Sydän valehtelee ja mieli huijaa, mutta silmät näkevät. Katso silmillä. Kuuntele korvilla. Maista suulla. Haistele nenällä. Tunne iholla. Ajattele vasta sitten, ja näin tiedät totuuden.”


VALOKUVAT: Flickr, Creative Commons -lisenssi.

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment