Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Tapahtumat > Juhannusperinteitä ulkomailla

Tapahtumat

Juhannusperinteitä ulkomailla

kesäkuu 24
13:06 2016

Johannes Kastajan ja keskikesän juhla tyhjentää Suomen kaupunkien kadut ja ihmiset suuntaavat markettien kautta kesämökeille juhannuksen viettoon. Kokkoja poltetaan ja juhannustaikoja tehdään myös ulkomailla aina Pohjois-Espanjasta Boliviaan asti. Bravoflyn artikkelissa kurkistus ulkomaisiin juhannusperinteisiin.

20886542 - silhouettes of people picking flowers during midsummer soltice celebraton against the background of sunset

Juhannusyön mystiikkaa

Espanja

Espanjalaiseen juhannukseen, San Juaniin kuuluvat juhannuskokot. Kesäpäivän seisauksen kunniaksi vietettävään juhla on kunnianosoitus auringolle ja samalla synneistä puhdistaudutaan juhannuskokkojen yli hypellen. Ihmiset kirjoittavat paperilappusille asioita joista haluavat päästä eroon ja nakkaavat ne tulenlieskoihin. Kokkojen yli hyppelemisen uskotaan tuovan onnea loppu vuodelle. Espanjassa juhannusta vietetään erityisesti Pohjois-Espanjan Galiciassa, Andalusiassa ja Valenciassa. Muualla juhlinta näkyy lähinnä ylimääräisenä vapaa-päivänä jos sinäkään.

Siinä missä Suomessa kerätään tyynyn alle kukkia ja uneksitaan tulevista puolisoista, kerätään Galiciassa seitsemän yrttiä kartoittamaan pahoja henkiä. Yrttejä ei laiteta tyynyn alle muhimaan vaan sekoitetaan lähdeveteen; aamun tullen kaikki perheenjäsenet pesevät kasvonsa yrttivedellä.

Varaa lentosi Espanjaan täältä

Porto

Juhannuksen juhlinta on periteistä myös Pohjois-Portugalin Portossa jonka juhannusperinteisiin kuuluu sipulinvarret ja muovivasarat. Kadut täyttyvät ihmisistä, ruokaa laitetaan kaduilla ja kaupungin keskustassa järjestetään konsertteja. Illan mittaan keskustasta lähdetään kävelemään kohti rantaa ja auringonnousua. Siinä missä Suomessa juostaan ilman rihman kiertämää pelloilla etsien sitä oikeaa, toivotetaan hyvät juhannukset kolauttamalla vastaantulijaa muovivasaralla päähän.

Halvat lennot Portoon löydät täältä

Tanska

Tanskassa juhannusta kutsutaan yleisesti nimellä sankthans eli Pyhä Hans. Kuten Galiciassa myös Tanskassa kuuluu perinteisiin kerätä juhannusaattona lääkeyrttejä parantamaan kuluvan vuoden sairauksia. Erään juhannustaian mukaan rakastuneen neidon tulee kerätä kaksi isomaksaruohoa yhden itselleen ja yhden mielitylleen. Yrtit laitetaan vierekkäin kattopalkin rakoon ja aamulla, mikäli varret osoittivat samaan suuntaan, on se merkki että suhteella olisi tuulta purjeissa. Erisuuntiin osoittavat varret tarkoitti uutta yritystä seuraavana vuonna.

20688424 - witch ready for bloksberg. st. hans, midsummer evening. denmark.

Tanskalaista juhannustunnelmaa.

Usean maan tapaan myös tanskalaiseen juhannukseen kuulu kokon polttaminen.  Espanjalaisten tavoista poiketen keskitytään tanskassa, hyppäämisen sijasta, tanssimaan ja laulamaan kokon ympärillä. Tanskalaiset juhannuskokot muistuttavat rakenteeltaan suomalaisia risukokkoja. Noitien ja pahojen voimien uskottiin olevan erityisen vaarallisia ja aktiivisia juuri juhannusaattona ja tanskalaisessa kokossa palaakin risujen lisäksi myös juhannusnoita.

Nykypäivän tanskalaiseen juhannuksenviettoon kuuluu olennaisena osana hauskanpito ja yhdessä olo ja tanskalaiseen kulttuurin olennaisesti liittyvät makkara- ja kaljavaunut. Kokkojen yhteydessä järjestetään ohjelmaa kuten konsertteja ja ilotulitusta. Midsommervisen- laulu raikaa ympäri maata.

Lennot Tanskan reissulle löydät täältä

Venäjä

Ivan Kupala on vanha venäläinen perinnejuhla, jota vietetään kesäpäivänseisauksen aikaan. Ortodoksisessa kalenterissa juhlaa vietetään 6.-7. Heinäkuuta. Ivan Kupalassa yhdistyy Johannes (venäjäksi Ivan) Kastajan ja esikristillisen slaavilaisen pakanajuhla Kupala ja sitä juhlittiin erityisesti maaseudulla. Puhdistautumisrituaalit veden ja tulen äärellä liittyvät myös Ivan Kupalaan. Kuten Espanjan San Juanin vietossa, kuului kokkojen yli hyppääminen myös Ivan Kuppalaan, ja uskomuksen mukaan se joka hyppää kokon yli korkeimmalta, on kaikkien onnellisin tulevana vuonna.  Ivan Kupala löytyy Ukrainan, Valko-Venäjän, Latvian, Liettuan ja Viron kalentereista vaikka nykyisin Venäjällä Ivanin päivää eri virallisesti juhlita.

Bolivia

Boliaviassa sen sijaan kesäkuinen juhannuspäivä on keskimäärin vuoden kylmin päivä; perinteiden mukaan kokot sytytetään Boliviassakin ja vanhat huonekalut sytytetään kokoksi lämmikkeeksi; kokkojen yli hypellään myös Boliviassa.

41643630 - woman making a swedish midsummer head creation

Hyvää juhannusta!

Bravofly toivottaa lukioillensa oikein hyvää ja aurinkoista juhannusta!

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment