Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Kevät Tukholmassa; viisuhumua, näyttelyitä ja fika-taukoja

Matkakohteet

Kevät Tukholmassa; viisuhumua, näyttelyitä ja fika-taukoja

Kevät Tukholmassa; viisuhumua, näyttelyitä ja fika-taukoja
huhtikuu 26
18:16 2016

Huhti- ja toukokuun aikana Tukholmassa tapahtuu ja aurinkoista kevät viikonloppua kannattaakin lähteä viettämään länsinaapuriimme. Kevään tapahtumat huipentuvat toukokuussa järjestettäviin Euroviisuihin. Sen lisäksi maahan saatiin juuri uusia kuningasperheen jäseniä. Tekemistä Tukholmassa riittää, olitpa sitten risteilymatkustaja tai pitkän viikonlopun viettäjä.

Matka taittuu musiikkia kuunnellessa

Silja Linen laivat on kevään aikana lastattu iloisten matkustajien lisäksi John Travolta-peruukeilla, sillä keväänaikana sinivalkoisilla laivoilla esitetään klassikkomusikaalia Greace. Viking Linellä puolestaan esiintyy tunnettuja suomalaisia artisteja Jonne Aaronista Paula Koivuniemeen.

Bravoflyn blogin vinkkinä laivamatkaajille: kannattaa ostaa Tukholman metrolippu etukäteen laivan infosta, jolloin metropysäkillä säästyy jonottamiselta ja pääsee reippaasti seikkailemaan Tukholman kaduille.

Smaklig måltid! – nauti hyvästä ruuasta

Tukholman ravintolavalikoima on runsas ja perinteisten husmanskonst-kotiruuan (johon kuuluvat niin lihapullat kuin janssoninkiusauskin) lisäksi voi kaupungissa suunnata herkuttelemaan esimerkiksi Stockholm tapas-ravintolaan; vastassa on välitön tunnelma, monipuolisia tapaksia ja hyvää viiniä.  Jos mieli kuitenkin halajaa perinteisiä lihapullia kannattaa ottaa suunnaksi Meatballs-ravintola Nytorsgatanilla.

Kotoisaa mysigt-tunnelmaa tarjoaa myös elokuvateatteri Zitan ravintola Babs kök & bar. Mariatorgetin läheisyydessä Södermalmilla sen sijaan sijaitsee Legumes ravintola, joka tarjoaa vegebuffan itämaisella vaikutteella. Viking Linen terminaalin kupeessa sijaitsee toinen helmi kasvissyöjille: Hermans buffet tarjoilee ravitsevaa ja monipuolista kasvisruokaa upeilla merimaisemilla. Aamupäivästä tarjoillaan brunssi ja opiskelijakorttia vilauttamalla annokset maksavat muutamaa kruunun verran vähemmän.

7312723_l

Keväisessä Tukholmassa riittää tekemistä.

Hyvä vaihtoehto lounaspaikaksi on kaunis Bockholmenin ravintola, joka idyllisine puutaloineen tarjoaa komeat puitteet keväistä ateriaa varten. Vasa Museetin kuppessa sijaitsee Spritmuseum, eli alkoholimuseo, jonka yhteydessä on suosittu ja käymisen arvoinen lähiruokaa tarjoileva ravintola. Keskustelua ja kuhinaa itse tukholmalaisten keskuudessa herättää tällä hetkellä myös ravintola Agrikultur.

Fika on olennainen osa tukholmalaista elämää ja Tukholman lomalla kannattaa ehdottomasti pysähtyä kahvittelemaan. Kahvikupposen ja ruotsalaisen fika-tuokion voi nauttia esimerkiki Gildas hus– kahvilassa Nytorgetin laidalla. Mikäli aamun haluaa aloittaa brunssilla voi suunnata Södermalmissa sijaitsevaan Fågängaan tai Alvsjön Långbro Värdhus:iin.

18859955_l (1)

Kirsikkapuut kukkivat Kungsträdsgårdenilla.

Kevään kulttuuritärpit

Keväällä Tukholmasta löytyy runsaasti tekemistä kulttuurinystäville. Playhouse Teater Östermalmilla tuo Broadwayn keskelle Tukholmaa kukkarolle sopivin hinnoin. Keväällä lavalla nähdään koskettava ja hauska Duncan Macmillanin näytelmä Allt som är unberbart (Every Brilliant Thing). Kaupunginteatterissa sen sijaan pyörii suurta suosiota saavuttanut Jag är ett Barnhemsbarn.

Tukholmassa on myös useita mielenkiintoisia museoita. Fotografiska museossa Slussenilla on kevään aikana esillä, Ikoner- en utställning om att få finnas-näyttely, jossa pysähdytään miettimään olemisen oikeutta ja arvoa. Moderna musetin Moment- Moki Cherry-näyttelyssä puolestaan sekoittuu design, taide, teatteri ja musiikki. Cherryn perhe on vaikuttanut vahvasti Ruotsin kulttuurielämään ja näyttelyn keskiosassa on perheen äiti Moki. Sergels torin tuntumassa voi ihastella Vivian Mayerin valokuvia; In her own hands-näyttely on esillä toukokuun loppuun.

Viisuhumua

Euroviisut järjestetään tänä vuonna Tukholman Globenilla.  Juhlinta kannattaa aloittaa Gröna Lundin Tyronista, jossa Mamma Mia-The Party tuo kreikkalaisen tavernan keskelle Tukholmaa ja tarjoilee herkullista välimeren bufettia Abba-hiteillä maustettuna. Varaa paikkasi täältä: http://www.mammamiatheparty.com/

Kuninkaan palatsin kupeeseen avataan Euro Fan Café, joka on auki 2.-14. toukokuuta. Virallinen euroviisukylä avataan Kungsträdgårdenille, jossa värikäs tunnelma ja railakas meno on taattu. Tosifanien kannattaa sukeltaa viisuhistoriaan ABBA-museossa, jossa jokainen tähänastinen kilpailu on katsottavissa digitalisoituna. Måns Zelmerlöville valitaan seuraaja toukokuun 14. päivä.

Euroviisutähtien lisäksi keväisessä Tukholmassa esiintyy myös liuta musiikkimaailman suurnimiä; konsertoimaan saapuvat ainakin Coldplay, Dixie Chicks, Iggy Pop sekä upeaääninen Adele.

 

About Author

Joel Florén

Joel Florén

1 Comment

  1. TripEconomy
    TripEconomy toukokuu 20, 15:15

    Hei, hieno kuva ja maisema. Toivottavasti pääsen itsekin joskus sinne. Juttu on muuten tosi hyvä ja hyödyllinen. Mukavaa päivää ja hyviä reissuja.

    Reply to this comment

Write a Comment