Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Kierros renessanssin kehdossa – Matkakohteena Toscana

Matkakohteet

Kierros renessanssin kehdossa – Matkakohteena Toscana

Kierros renessanssin kehdossa – Matkakohteena Toscana
maaliskuu 04
20:36 2016

Loma Toscanassa herättää helposti romanttisia mielikuvia maalauksellisista maisemista, kauniisti rakennetuista villoista ja viiniköynnöksistä. Eikä ihme, niitä Toscanassa riittääkin. Alue on tunnetusti yksi eurooppalaisen kulttuurin–etenkin renessanssin, kehdoista. Toscanalaiset kaupungit heijastavat yhä sen henkeä ja ovat taideteoksia itsessään.

Historiansa aikana Toscana on nähnyt paljon. Alueen sisällä käytiin monenlaisia valtataisteluja mahtavien perheiden ja niiden armeijoiden kesken. Musta surma tappoi valtaosan sen asukkaista 1300-luvun lopulla. Mullistuksista huolimatta–ja osittain niiden johdosta–Toscana on yksi kauneimmista ja historiallisesti kiinnostavimmista alueista koko Euroopassa.

Firenze

Varaa halvat lennot Helsinki – Firenze

Firenze

Firenzen historiallinen keskusta Arno-joen rannalla

Toscanaa on pidetty renessanssin kehtona ja Firenze toimi tuon historiallisen aikakauden tärkeimpänä tapahtumapaikkana. Renessanssin ajan yksi merkittävimmistä ja kestävimmistä saavutuksista oli uusi tapa ajatella sitä, minkälainen on toimiva ja kaunis kaupunki. Ensimmäistä kertaa Italiassa alettiin ajatella että hyvin suunniteltu ja rakennettu kaunis kaupunki oli asia joka auttoi tuomaan parhaat piirteet esille kaikissa ihmisissä–ei pelkästään rikkaissa ja mahtavissa. Tämä idea on yhä vahvasti esillä Firenzen upeilla kaduilla!

Firenzen tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat upea Santa Maria del Fioren katedraali (näköala tornista on mahtava!); Uffizi-galleria, jonka kaikkea tarjontaa ei ehkä kannata yrittää nähdä yhden päivän aikana; ja Arno-joen yli kulkeva Ponte Vecchio, joka on tuttu mm. Puccinin aariasta O mio babbino caro.

Siena

Siena

Piazza del Campo

Toscanan alueella oleville kylille ja kaupungeille on tyypillistä, että ne on rakennettu kukkulan päälle ja että niitä ympäröivät korkeat muurit. Sienakaan ei ole poikkeus tähän sääntöön. Kaupungin historiallisesta keskustasta on pidetty hyvää huolta ja Siena onkin onnistunut säilyttämään paljon alkuperäisestä charmistaan.

Sienan tunnetuin tapahtuma on il Palio, eli Piazza del Campolla kahdesti vuodessa järjestettävä hevoskilpailu. Kilpailussa kaupungin eri osia edustavat kilpailijat ratsastavat kolme kierrosta Piazza del Campon ympäri ja ensimmäinen hevonen joka ylittää maaliviivan (ratsastaja selässä tai ilman) voittaa Palion (joka on tietynlainen perinteinen viiri) omalle kaupunginosalleen. Paikallisille kilpailussa on kyse kunniasta ja he ottavat sen todella tosissaan.

San Gimignano

San Gimignano

San Gimignanon tornit

Ihan Firenzen ja Sienan välissä sijaitsee kaunis San Gimignanon kylä, kukkulan päällä muureineen. Italialaiset rakastavat torneja, eikä tämä näy missään paremmin kuin San Gimignanossa. Rikkaat ja mahtavat perheet rakensivat itselleen torneja osoittaakseen naapureille kuka oli kuka. Mitä mahtavampi suku, sitä korkeammat tornit.

In vino veritas

Toscana

Tyypillinen maisema Toscanan maaseudulla

Chianti on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista viineistä. Chiantin viinialue (joka sijaitsee Firenzen ja Sienan ympäristössä) on täynnä Toscanan upeimpia maisemia. Auton ikkunasta näet kukkuloita ja niitä pitkin kiemurtelevia polkuja, pittoreskeja pikkukyliä ja viiniköynnöksiä niin pitkälle kuin näkö kantaa. Tuskin tarvitsee muistuttaa, mutta välillä kannattaa pysähtyä kokeilemaan paikallisia viinejä ja nauttimaan hyvästä ruoasta. Chiantin ohella muita suosittuja toscanalaisia viinejä ovat mm. Montepulciano ja aivan mahtava Brunello.

Muita vinkkejä

Toscanassa kannattaa olla tarkkana hintojen suhteen, sillä alueen hintataso on suhteellisen korkea. Ravintoloiden ja hotellien suhteen kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta, koska siten varmistat että saat rahoillesi vastinetta. Liput museoihin ja tapahtumiin on syytä varata etukäteen netistä. Jäätelöä tai cappuccinoa ei välttämättä kannata ostaa pääaukiolla olevista kahviloista ja jäätelöbaareista, ellet nimenomaan tahdo maksaa niistä viisinkertaisia hintoja.

Toscana on täynnä kulttuuria ja taidetta. Voit nauttia niistä niin gallerioissa, teattereissa, museoissa kuin julkisissa puistoissakin. Tehtäväksesi jää vain valita mitä tahdot nähdä seuraavaksi!

Tekisikö mielesi lomalle? Bravofly auttaa löytämään edullisimmat lennot!

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment