Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Kierros Serbiassa; Belgrad, Novi Sad ja Guča

Matkakohteet

Kierros Serbiassa; Belgrad, Novi Sad ja Guča

Serbiassa matkalaisia ovat vastassa ystävälliset ihmiset, erinomainen (joskin lihapainotteinen) ruoka, mielenkiintoiset kaupungit kuten Belgrad ja Novi Sad, kauniit maisemat Tonavajoen rannassa ja maailmanluokan musiikkifestivaalit.  Novi Sad isännöi heinäkuisia EXIT-festivaaleja, joita pidetään yksinä Euroopan parhaista festivaaleista. Balkan-musiikin ystäville kesäisessä Serbiassa järjestetään lisäksi mieleenpainuvat Guča -trumpettifestivaalit, jonka jokaisen tulisikin lisätä niin sanotulle pocket listalleen.

BELGRAD

Serbian pääkaupunki lepää Tonavan ja Sava-joen risteyskohdassa. asukasta. Strategisen sijaintinsa takia Belgrad on kokenut historiansa aikana monenlaista lasku- ja nousukautta, ja se on myös nähnyt hallitsijoita Rooman valtakunnasta ottomaaneihin. Historian opetukset näkyvät tietenkin kaupungin pinnassa sekä länsimaisessa sivistyksessä ja kulttuurissa – historiasta kiinnostuneelle riittääkin tässä kohteessa takuulla nähtävää.

Begrade_fortress-680x365_c

Belgrad ja kaunis Tovana.

Entisen Jugoslavian sekä muiden alueiden kansat ja kulttuurit kohtaavat toisensa, mikä tekee kauniista Belgradista varsin monimuotoisen – tämä voidaan nähdä lahjana mille tahansa kaupungille.  Belgrad toimii vuosittain lukuisten suosittujen kulttuuritapahtumien isäntänä. Festivaaleihin kuuluvat esimerkiksi helmi-maaliskuussa pidettävä FEST-elokuvafestivaali, lokakuun lopulla raikuva klassisen musiikin BEMUS ja elokuun Belgrade Beer Fest. Belgrad on erittäin suosittu nuorten juhlijoiden keskuudessa, ja kaupungin yöelämällä on mainetta maan rajojen ulkopuolellakin.

NOVI SAD

Serbian toiseksi suurin kaupunki Novi Sad on viehättävä opiskelijakaupunki noin kahden tunnin päässä Belgradista. Novi Sadin keskusta on keskittynyt Trg Slobode – aukion ympärille ja liikkuminen on helppoa kävellen. Kaupungin päänähtävyys on Petrovaradinin linnake. Petrovaradinin linnakkeella järjestetään vuosittaiset EXIT-festivaalit, kooten kaupunkiin sekä huippuluokan esiintyjiä että festivaalikansaa ympäri Eurooppaa. Linnan sokkeloista avautuu kaunis näköala Tovanajoelle ja linnake onkin suosittu vierailupaikka myös paikallisten kesken. Aikoinaan linnakkeessa toimi vankila, jossa on virunut muun muassa Jugoslavian pitkäaikainen diktaattori 1900-luvulta, Josip Tito. Tänä päivänä linnan alueella sijaitsee kaupunginmuseo ja taitelijoiden työpajoja.

petrovaradin-1147245_1920

Petrovaradinin sokkeloissa järjestetään vuosittainen EXIT-festivaali.

GUČA

Kolmen tunnin automatkan päässä Belgradissa sijaitsee pieni Guča-kylä, koti legendaarisille Guča Brass Bands-festivaaleille, jotka järjestetään tänä vuonna jo 55:ttä kertaa. Elokuisena viikonloppuna trumpetit soivat, possut pyörivät vartaissa, hunajarakia virtaa ja tanssiminen jatkuu Balkan-musiikin tahdissa pitkälle aamuun.  Jos siis etsit unohtumatonta festivaalikokemusta ei tätä tapahtumaa tule jättää väliin.
Festivaalien ajan serbialaiset trumpettiorkesterit kilpailevat toisiaan vastaan ja kiertävät festivaalialueella iloisesti soittaen. Mukana on kaikenikäisiä osallistuja ja päiväsaikaan myös paljon lapsia. Iltaisin päälavalla nähdään lisää orkestereita ja serbialaistähtiä kuten maailmalla mainettakin kiirinyt Göran Bregović. Tänä vuonna festivaalit päättää Miroslav Ilić ja Severina.  Iloinen musiikki, sadat tanssivat ihmiset ja lämmin kesäilta saa jokaisen heittäytymään trumpettien vietäväksi ja nauttimaan mahtavasta tunnelmasta.

old-trumpet-1411142_1920

Trumpetit raikaavat Guča -festivaaleilla.

Trumpettien lisäksi näiden festivaalien silkkaa kultaa on ruokatarjonta, joskin kasvissyöjien vaihtoehdot ovat vähissä. Ruokatelttoja on useita ja ne tarjoilevat edullisesti paikallisia herkkuja kuten pitaleivän ja hampurilaisen tapaista pljeskavicaa. Avotulilla pyörivät niin possut kuin lampaatkin. Guča -festivaalien päätyttyä voi festarointia jatkaa Belgradin Beer Fest:illä.

BUDAPESTIN TAI BARCELONAN KAUTTA BELGRADIIN

Tällä hetkellä Belgrad lennot täytyy varata välipysähdyksen kanssa, sillä Suomesta suoria lentoja ei ole vielä tarjolla. Moni saattaisi tästä turhautua helposti, mutta me katsomme tilanteen mahdollisuudeksi. Helsinki – Belgrad taittuu esimerkiksi pysähdyksellä Budapestissa, tai viinilasin ja parin tapan mittaisella tauolla Barcelonassa. Matkusta Belgradiin ja näe enemmän matkallasi!

 

 

 

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment