Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Luontoseikkailua vuonojen ja viikinkien valtakunnassa: maisemareissu Islannissa, Grönlannissa ja Färsaarilla

Matkakohteet

Luontoseikkailua vuonojen ja viikinkien valtakunnassa: maisemareissu Islannissa, Grönlannissa ja Färsaarilla

Luontoseikkailua vuonojen ja viikinkien valtakunnassa: maisemareissu Islannissa, Grönlannissa ja Färsaarilla
huhtikuu 11
17:16 2016

Pohjoismaiset maat ovat kasvattaneet suosiotaan suomalaisten matkakohteina viime vuosina. Kestosuosikkien Ruotsin ja Norjan lisäksi vierailemme nykyään myös Islannissa, Grönlannissa sekä Färsaarilla. Suomalaista reissaajaa vetää puoleensa näissä pohjoisissa kohteissa ennen kaikkea niiden luonto; dramaattiset maisemat muodostuvat vuonoista, kuumavesilähteistä, joista ja kukkuloista. Tässä artikkelissa tarkastelemme mitä kaikkea jännittävää Islannissa ja Färsaarilla voi tehdä lomareissun aikana. Bravofly auttaa löytämään edulliset lennot jos ja kun visiitti alkaa kiinnostamaan.

Halvat lennot Helsinki-Reykjavik 

Halvat lennot Helsinki- Färsaaret

24945468_l

Reykjavikin keskustasta löydät kauniin Sólfar- viikinkiveneen.

Islanti, Grönlanti ja Färsaaret kuuluivat vuosisatojen ajan viikinkien valta-alueeseen, ja viikinkien perintö näkyy voimakkaasti edelleen erityisesti Islannissa. Maan puhuttu kieli on edelleen hyvin lähellä alkuperäistä viikinkien asuttajien tuomaa kieltä. Toinen ainutlaatuinen linkki viikinkeihin Islannissa on tapa jolla lapset nimetään; vastasyntyneen sukunimi johdetaan yleensä toisen vanhemman (yleensä isän) etunimestä.

Islanti

Islanti tarjoaa upeita kokemuksia luonnossa olosta nauttivalle matkustajalle. Vuonomaisemissa yhdistyvät lempeiden tasankojen ja soljuvan veden rauha kontrastina dramaattisille kalliojyrkänteille ja räiskyville revontulille. Islanti on värikäs ja täynnä valon sinfoniaa.

37360770_l

Kuumat lähteet kutsuvat matkailijoita rentoutumaan.

Etelä-Islannissa pääset ihmettelemään Islannin kuuluisia kuumia lähteitä. Vulkaanisesta maaperästä maanpinnassa olevista halkeamista pulppuaa säännöllisin kuumaa vettä ja vesihöyryä. Purkautuva geysir on todella vaikuttava näky! Entä oletko koskaan nähnyt läheltä oikeaa elävää valasta? Niitäkin Islannista löytyy, ja vielä ihan Reykjavikin lähettyviltä. Näiden suurien olentojen lähellä on vaikea olla arvostamatta luonnon monimuotoisuutta.

Patikoimisesta innostuneille Islanti (kuten muutkin pohjoiset maat) on varsinainen helmi. Sen maisemissa on todella jylhää dramatiikkaa, värejä, pinnanmuotojen vaihtelua ja valon sinfoniaa. Seikkaileminen onnistuu myös maan alla; kannattaa esimerkiksi suunnata Skaftafellin jääluolia tutkimaan. Jos apostolinkyydillä kulkeminen alkaa väsyttää, voi välillä hypätä vaikka hevosen selkään. Saarella järjestetään nimittäin suosittuja ohjattuja heppamatkoja.

Kohteita: Kirkjufell-vuori; tulivuori Maelifell, Landmannalaugar, Strokkur (geysir),  Skaftafellin jääluolat, Grindavíkin kylpylä, Gullfossin vesiputous

Lisää infoa netistä: www.icelandtravel.is ; www.fi.is/en/home/

Grönlanti

Grönlannin pääkaupunki Nuuk (asukasluku noin 17000) on hyvä paikka aloittaa tämän valtavan, suurimmaksi osaksi jään peittämän maan tutkimista. Tästä maailman pohjoisimmasta pääkaupungista pääset veneilemään valaiden kanssa, hurjastelemaan koiravaljakon kyydissä ja tekemään tutkimusmatkoja jäätikölle. Valtaosa Grönlannin asukkaista asuu maan etelä- ja lounaisosassa, komeiden vuonomaisemien ympäröiminä.

45940006_l

Grönlannissa lomaa voi viettää jäätiköitä ihastellen.

Grönlanti on Islannin tavoin unelmakohde luontoharrastusten parissa viihtyville reissaajille. Parin viikon patikkamatkan aikana saatat olla törmäämättä yhteenkään ihmiseen, mutta upeilta maisemilta ja mieltä hivelevältä rauhalta et voi välttyä. Viileä ilma ja jäiset maisemat auttavat unohtamaan arjen pikkuruiset huolet.

Maailman suurin luonnonpuisto sijaitsee Grönlannin koillisosassa. Grønlands Nationalpark (joka kattaa lähes miljoona neliökilometriä!) on valtava ja lähes koskematon alue, jota tutkimaan pääsee vain järjestettyjen risteilyretkien kautta. Puistoon pääsy vaatii virallisen luvan, mutta matkanjärjestäjän kautta varatuissa matkoissa luvat on yleensä etukäteen hoidettu puolestasi.

Myös pärinäpäille ja harrastusintoilijoille on tarjolla adrenaliinitäytteisiä haasteita; on moottorikelkkailua, laskettelua, melontaa, jokikalastusta ja jopa sukeltelua jääriuttojen seassa.

Kohteita: Ilulissatin jäävuonot, Uunartoqin kuumavesilähteet, Sermermiutin historiallinen eskimokylä, viikinkiasutusten jäänteitä (ympäri Etelä-Grönlantia), Tasiilaqin kylä, Qaqortoqin kylä

Lisää infoa netistä: www.greenland.com/en

Färsaaret

Pikkuruiset Färsaaret sijaitsevat Pohjoisella Atlantin valtamerellä, aika tarkalleen Islannin, Iso-Britannian ja Norjan välissä. Kokonsa puolesta Färsaaret on oiva kohde lyhyemmällekin lomamatkalle; sen kiertää autolla tai moottoripyörällä ihan muutamassa tunnissa. Saarten upeat maisemat sekä sen flora ja fauna tarjoavat ainutlaatuisia kokemuksia ympäri vuoden.

Färsaarilla paljon pyörii ymmärrettävästi veden ympärillä. Yksi paikallisten ja turistien suosikkiharrastuksista on kalastaminen, jota voi harrastaa niin rauhallisella järvellä kuin merelläkin. Färsaarten kirkkaat kylmät vedet vetävät puoleensa sukeltajia sekä–ehkä hieman yllättäen–surffaajia.

Lisää infoa netistä: www.faroeislands.com

10772233_l

Lunnit ovat tunnettuja asukkaita Färsaarilla.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment