Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Matkakohteena Firenze

Matkakohteet

Matkakohteena Firenze

elokuu 10
13:05 2016

Toscanaa on pidetty renessanssin kehtona ja Firenze toimi tuon historiallisen aikakauden tärkeimpänä tapahtumapaikkana. Renessanssin ajan yksi merkittävimmistä ja kestävimmistä saavutuksista oli uusi tapa ajatella sitä, minkälainen on toimiva ja kaunis kaupunki. Ensimmäistä kertaa Italiassa alettiin ajatella että hyvin suunniteltu ja rakennettu kaunis kaupunki oli asia joka auttoi tuomaan parhaat piirteet esille kaikissa ihmisissä–ei pelkästään rikkaissa ja mahtavissa. Tämä idea on yhä vahvasti esillä Firenzen upeilla kaduilla!

Firenzen tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat upea Santa Maria del Fioren katedraali (näköala tornista on mahtava!); Uffizi-galleria, jonka kaikkea tarjontaa ei ehkä kannata yrittää nähdä yhden päivän aikana; ja Arno-joen yli kulkeva Ponte Vecchio, joka on tuttu mm. Puccinin aariasta O mio babbino caro.

duomo-1276575_1920

Firenzen Duomo on Pisan kaltevan tornin ja Rooman Colosseumin ohella yksi Italian tärkeimmistä nähtävyyksistä.

Uffizi, Ponte Vecchio ja David-patsas

Firenzen tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluvat upea Santa Maria del Fioren katedraali, Uffizi-galleria ja Arno-joen yli kulkeva Ponte Vecchio. Santa Maria de Fioren katedraali. Firenzen katedraali on yksi koko maan suosituimpia nähtävyyksiä. Katedraalin rakentaminen aloitettiin vuonna 1296. Kirkon kupolista, 463 portaan päässä odottaa kaupungin vaikuttamimmat näköalat. Säästyäksesi usean tunnin jonottamiselta kannattaa pääsylippu kirkkoon ja kupoliin ostaa etukäteen netistä. Duomon kupolin ohella parhaimmat panorama-valokuvat Firenzestä saat Piazzale Michelangelo –aukiolta, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Arnojoen rannalta.

florence-1099659_1920

Firenzen Ponte Vecchion kultakauppoineen.

Ponte Vecchio on kaunis ja mieleenpainuva näky, 1300-luvulla rakennettu silta säästyi natsien tuholta ja toimi alunperin lihakauppioiden ja muiden kaupistelijoiden toimipisteenä. Possut ja nauta siirrettiin syrjään 1500-luvulla, jolloin Medici-suku asetti säännökset että sillalla saisi toimia vain kulta- ja timanttikauppiaat. Kimmeltäviä koruja suurine hintalappuideen voi ihastella Ponte Vecchiolla tänäkin päivänä.

Upeita ja maailmakuuluja taidemuseoita on Firenzessä useita; suosituin on Uffizi jonka tarjontaa ei kannatta yrittää nähdä yhden päivän aikana; esillä on muun muassa teoksia 1100-1600-luvuilta ja renesanssi mestareiden helmiä. Suosittuja ovat Botticellinne ja Leonardo da Vincille omistetut huoneet, Rafaellon työt huoneessa numero 26 sekä Medici-suvun taidekokoelmat huoneessa numero 18. Toinen tunnettu taidemuseo on Galleria dell’Accademi, jossa miljoonat ihmiset käyvät vuosittain ihailemassa Michelangelon alkuperäistä David-patsasta.

florence-332971_1920

Uffizin taidemuseo on hieno rakennus myös ulkoapäin.

T-luupihviä ja jäätelöä

Firenze on suosittu turistikohde, joka näkyy kaupungin hintatasossa. Ravintoloiden ja hotellien suhteen kannattaa tehdä hieman taustatutkimusta, koska siten varmistat että saat rahoillesi vastinetta. Jäätelöä tai cappuccinoa ei välttämättä kannata ostaa pääaukiolla olevista kahviloista ja jäätelöbaareista, ellet nimenomaan tahdo maksaa niistä viisinkertaisia hintoja. Perinteisen italialaisten pitsojen ja pastojen lisäksi kannattaa Firenzessä maistaa paikallisia erikoisuuksia kuten, bistecca all fiorentina T-luupihviä, tomaattikeittoa papa al pomodoroa ja prosciutto crudo toscano, kinkkua toscanalaisittain. Jälkiruuaksi jäätelöiden ohella maistuu firenzeläinen makea kakku schiacciata alla fiorentina. Suosittuja ja kukkarolle sopivia ravintoloita ovat muuan muassa I Due Frattelini josta herkullisen paninin saa 2,50 eurolla ja I’Pizzachiere jossa pitsa ja juoma kustantaa noin 10 euroa.

Päiväretkiä

Lyhyen matkan päässä Firenzestä sijaitsee useita kauniita retkikohteita, jonne suosittelemme päiväretkeä jos aikomuksenasi on viettää Firenzessä useampi päivä. Junalla, vuokra-autolla tai bussilla reilun tunnin matkan päässä sijaitsevat muun muassa Fiesolen kylä amfiteattereineen, sekä keskiaikaiset kaupungit Pistoia ja Lucca. Luccan historia on mielenkiintoinen; Napoleon asetti siskonsa johtamaan kaupunkia liitettyään sen valtakuntaansa 1800-luvulla, sitä ennen Lucca oli itsenäinen tasavalta vuosisatojen ajan. Tänä päivänä hyvin säilyneen kaupungin nähtävyyksiin kuuluu ennen kaikkea Cattedrale di San Martinon kirkko. Herkkusuille tiedoksi, että italialaiseen tapaan jäätelökioskeja löytyy Luccastkin muutaman metrin välein. Lue lisää Toscanan vinkkejä täältä.

Muistathan vielä ennen kotiinlähtöäsi taputtaa Porcenillo-pahkasikaa; uskomusten mukaan patsaan kuonoa kostemmalla palaat Firenzeen uudestaan ja jos onnistut tiputtamaan kolikon Porcenillon edessä olevaan pieneen luukkuun lähdet kotiin hyvän onnen saattelemana.

florence-1060843_1920

Buon viaggio!

Tekisikö mielesi lomalle? Bravofly auttaa löytämään edullisimmat lennot!

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment