Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Matkakohteena kaunis ja historiallinen Malta

Matkakohteet

Matkakohteena kaunis ja historiallinen Malta

Matkakohteena kaunis ja historiallinen Malta
maaliskuu 18
13:26 2016

Malta on monipuolinen matkakohde. Saarella voi rentoutua kristallinkirkkaan meren rannalla tai viettää aktiviteettilomaa snorklauksen ja golfauksen parissa. Malta tarjoaa samalla roppakaupalla historiaa ja luontoelämyksiä. Ympäri vuoden jatkuva auringonpaiste tekee Maltasta jokaiselle vuodenajalle sopivan matkakohteen.

Halvat lennot Malta

Halvat lennot Helsinki-Malta

Valloittajien jälkiä ja Unescon kohteita

Maltan saarella on riittänyt vierailijoita ja valloittajia vuosituhansien aikana. Historialliset vaikutteet näkyvät edelleen maan kulttuurissa, kielessä ja ruoassa. Maltan kielessä näkyy arabian kielen vaikutus; johanniittaritarit jättivät merkkinsä saaren taiteeseen; ja Britit toivat mukanaan saarelle demokraattisen hallinnon perusteet. Brittiläisen vaikutusvallan perintönä saarella on myös yhä vasemman puoleinen liikenne ja englantilaiset pistorasiat. Englanti on maan toinen virallinen kieli ja brittilomailijat vierailevat saarella yhä ahkerasti.

Maltan saarilta löytyy peräti kolme Unescon maailmanperintökohdetta: Maltan pääkaupunki Valletta; megaliittiset temppelit, joilla on ikää enemmän kuin Egyptin pyramideilla; sekä Palolassa sijaitseva Saflienin Hypogeum-temppeli, jonka luolat ja käytävät ulottuvat jopa 12 metriä maan alle.

Historiallinen Valletta

Pääkaupunki Valletta kuuluu Unescon maailmanperintökohteiden arvokkaaseen joukkoon. Tämä vuonna 1566 perustettu, verraten pieni pääkaupunki on historiallisesti hyvin mielenkiintoinen kohde. Pyhän Johanneksen katedraali, Suurmestarin palatsi ja Our Lady Mount Carmel -loustari ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia kohteita.

Kesäisin Vallettan keskusaukion valtaa popmusiikki. Tulevanakin kesänä voi lanteita heiluttaa Isle of MTV:n esiintyjien tahdissa. Jokavuotisen ilmaiskonsertin tähdistön johtaviin artisteihin kuuluu tällä kertaa suosikkeja Nicole Scherzingerista Enrique Iglesiasiin.

38929344_l

Maltan pääkaupunki Valletta on kaunis ja historiallinen matkakohde.

Malta on maantieteellisesti tiivis alue, eikä sandaalit jalassa ja aurinkolasit päässä sitä tutkiva vierailija aina erota, mistä yksi kaupunki alkaa ja mihin toinen päättyy. Etenkin St Pauls Bay on turistien suosiossa. Sen rantapromenadi on pullollaan ravintoloita ja baareja.

Mdina puolestaan on Maltan vanha pääkaupunki ja sijaitsee aivan keskellä saarta. Mdina keskiaikaisine muureineen esiintyi myös suositun sarjan Game of Thronesin ensimmäisissä jaksoissa. Vierailijan kannattaa ehdottomasti poiketa maistamassa herkullista suklaakakkua kahvila Fontanella Tea Gardenissa, jonka terassilta näkyvät maisemat ovat suorastaan huikaisevat.

Comino & Gozo

Maltan toinen asuttu saari on nimeltään Gozo. Gozossa riittää tekemistä useammaksikin päiväksi. Saaren nähtävyyksiä ovat ennen kaikkea Dweiran luolat ja ns. Azuren ikkuna, eli Dwejra Bayn lähellä sijaitseva kaunis kalkkikivikaari. Saarella liikkuminen onnistuu parhaiten joko autolla tai hyppäämällä hop on hop off -bussin kyytiin.

39258526_l

Azuren ikkunasta avautuu kaunis maisema.

Maltan Comino-saari (maltaksi Kemmuna) on asutuista saarista sekä pinta-altaaltaan että asukasluvultaan pienin. Cominolla sijaitsee kaunis Blue Lagoon (Bejn il-Kmiemen), jonka kristallin kirkkaissa vesissä on ilo päästä sukeltelemaan. Sininen paratiisi on tuttu mm. Pirates of the Carribean, Troyn ja Monte kriston kreivi -elokuvien kohtauksista.

42177417_l

Comino ja upea Blue Lagoon kutsuvat matkailijat rentoutumaan ja nauttimaan lomasta.

Slieman rantabulevardeilta löydät useita matkanjärjestäjiä, jotka tarjoavat päiväreissuja Cominon ja Gozoon. Hinnoista ja aikatauluista kannattaa kysellä ja neuvotella paikan päällä. Cominoon pääsee laivan lisäksi lautalla Maltan pohjois-osasta Cirkewwasta (menopaluu lautalla maksaa 10 euroa).

Maltan hiekkarannat

Parhaat hiekkarannat sijaitsevat etenkin saaren pohjois-osassa ja vaihtoehtoja on useita. Golden Baylla kannattaa tuulisella säällä olla varovainen, sillä virtaukset ovat joskus kovia. Mellieha Bayn 800 metriä pitkä hiekkaranta on saaren pisin. Paradise Bay on pieni ja kaunis ranta, jossa auringonpalvonnan ja uinnin lisäksi voit virkistäytyä nauttimalla suositun Spritser-drinkin.

Kalaa, kania ja Bajtra-likööriä

Maltalainen keittiö on fuusio monen entisen valloittajan ruokakulttuurista. Välimerelliselle keittiölle tyypillisesti maassa suositaan tuoreita ja paikallisia raaka-aineita, ja etenkin mereneläviä.

Hobz biz-zejt on öljyyn kastettu leipä tonnikalalla ja tomaatilla. Kalaa voi maistella esim. Lampuki piirakassa tai Aljotta keitossa. Kalan ja merenelävien lisäksi maltalainen keittiö suosii myös kanin lihaa. Jälkiruoista suosittuja ovat Qubbajt-nougaa ja helwa tat-Tork-halva. Bajtra-likööri on kaktuksen hedelmistä valmistettu makea likööri, joka maltalaiseen tapaan nautitaan kuoharin tai limonadin kanssa.

Malta ei auringonpaisteessaan ja monipuolisella tarjonnallaan jätä matkailijoita kylmäksi. Liikkuminen saarella onnistuu helposti julkisilla kulkuneuvoilla, joihin päivälipun hinta maksaa vain 1,50 euroa.

48951133_l

Malta on passeli matkakohde sekä ranta- että kaupunkilomaa etsiville.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment