Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Matkakohteena Pohjois-Englanti

Matkakohteet

Matkakohteena Pohjois-Englanti

Matkakohteena Pohjois-Englanti
helmikuu 19
16:51 2016

Seuraavalla Englannin matkalla kannattaa ottaa suunta maan pohjoisosaan, jossa odottaa ihastuttava Yorkshire. Pohjois-Englanti tarjoaa elämyksen, johon kuuluvat ihastuttavat maalaiskylät ja vihreät nummet lampaineen, maailman tunnetuimmat jalkapallojoukkueet ja paikallispubit paahtopaisteineen ja paikallismaltaineen. Keskiaikaisessa Yorkin kaupungissa voi kulkea viikinkien jalanjäljissä; Sheffieldissä voit tutustua maailmankuulun brittibändin Artic Monkeysin syntysijoihin.

Pohjois-Englannin kierroksen voi aloittaa helposti Manchesteristä, jonne Helsingistä pääsee suorilla lennoilla useita kertoja viikossa. Matka jatkuu Manchesterista joko vuokra-autolla tai vaikka julkisilla.

Tarkista halvat lennot Helsinki – Manchester

Kansallispuistoja ja saippuaoopperoita

Yorkshiren vehreät kansallispuistot kutsuvat matkailijoita patikoimaan ja nauttimaan raittiista ilmasta. Yorkshire Dalesin kansallispuistossa sijaitseva The Three Peaks-patikkareitti haastaa reippailijan 24 mailin kävelylle valloittamaan puiston kolme korkeinta vuorta–alle 12 tunnissa! Kansallispuistoissa voi vierailla myös aateliskartanoissa kuten Peak District:issä sijaitsevassa Chastworthin kartanossa, jossa vierailijoita odottaa 1600-luvun huoneet ja kartanon puistossa asuvat peurat.

26057425_l

Yorkshiren vehreät niityt kutsuvat matkailijoita rentoutumaan.

Ihastuttavat maalaiskylät ja vehreät nummet lampaineen ovat tuttuja useista englantilaisilta saippuaoopperoista. Tunnetuimpia näistä ovat Yorkshire Mooressa ja Goathlandin kylässä kuvattu Sydämen asialla, Scarboroughin merenrantakaupungissa kuvattu tv-sarjaa Kyläsairaala ja Esholtin kylässä kuvattu ikisuosikki Emmerdale.

36765720_l

Sunnuntai lounaaksi paahtopaistia ja Yorkshire puddingia.

Hyvät yöunet Yorkshiren vierailulla saat majoittumalla tunnelmallisiin bed and breakfast -majataloihin, joissa aamu pyörähtää käyntiin perinteisen englantilaisen aamiaisen voimin. Paikallisissa pubeissa voi nauttia niin lounasta kuin illallistakin. Englantilaiseen keittiöön kuuluvat etenkin piiraat ja makkarat, joiden kanssa nautitaan perunamuusia ja vihanneksia. Tunnettuja englantilaisia ruokia ovat mm. Shepherds Pie (lampaanlihaa ja perunamuusia päällekäin) ja Toad-in-the-Hole (makkaroita pannukakun sisällä sipulikastikkeella). Sunnuntaisin pubeissa kannattaa pistäytyä nauttimaan perinteinen Sunday Roast- paahtopaisti Yorkshire puddining kera. Englannissa on runsas valikoima erilaisia oluita ja Yorkshiren omia panimoita ovat esimerkiksi Timothy Taylor, Black Sheep ja Kelham Island Sheffieldissä.

Ruostumatonta terästä ja rautaista musiikkia Sheffieldissä

Metalli- ja terästeollisuudestaan tunnetun Sheffieldin keskustan saa nopeasti haltuun; tunnettuja turistikohteita ovat Sheffieldien kirkko, Sheffield Winter Garden ja Botanical Garden. Ruostumattoman teräksen lisäksi kaupungin kaduilta on ponnahtanut brittiyhtyeet Artic Monkeys ja Human League. Myös Iron Maidenin laulaja Bruce Dickinson lukeutuu tunnettuihin sheffieldiläisiin. Kaupungin pohjois-osassa sijaitseva Meadowhall oli vielä 1990-luvun alussa Euroopan suurin ostoskeskus ja on nykyään yhä liikevaihdoltaan Iso-Britannian toiseksi suurin.

Viikinkien jalanjäljissä Yorkissa

York on Pohjois-Englannissa sijaitseva historiallinen kaupunki, jota ovat asuttaneet sen historian aikana niin roomalaiset kuin viikingitkin. Kaupunki perustettiin jo vuonna 71 ja se oli Rooman vallan aikana Pohjois-Englannin hallinnollinen keskus. Viikingit valtasivat kaupungin 866 ja nimittivät kaupunkia Jorvikiksi. Viikinkien vaikutus alueen kulttuuriin näkyy yhä esimerkiksi Yorkshiressa puhutuissa murteissa ja kaupungissa järjestetään vuosittaiset Jorvik-viikinkifestivaalit.

17857169_l

Yorkin katedraali on goottilaisen rakennustaiteen mestarillisimpia helmiä.

Yorkin nähtävyyksiin lukeutuu ennen kaikkea 1400-luvulla rakennettu Yorkin katedraali York Minster. Vanhakaupunki, kaupunkia ympäröivät keskiaikaiset muurit ja rautatiemuseo, viikinkimuseo Jorvik Viking Centre ja Yorkshire-museo ovat käymisen arvoisia kohteita. Clifford-tornista on laajat panoraamanäkymät kauniiseen kaupunkiin ja sitä ympäröivälle maaseudulle.

Illan suussa kannattaa Yorkissa osallistua The York Dungeon -kävelykierrokselle, jossa paikallisten teatteriopiskelijoiden johdolla pääsee tutustumaan kaupungin salaisuuksiin. Pienillä kujilla voi tuntea historian havinan ja oppaiden teatraalinen tarinankerronta ei jätä ketään kylmäksi. Kierroksen päätteeksi maistuu paikallinen huurteinen mallasjuoma House of Trembeling Madness -pubissa.

Tarkista halvat lennot Helsinki – Manchester

Gootteja ja fish & chipsejä Whitbyssä
Rannikolla sijaitseva Whitby on tunnettu Whitby Abbiestä ja fish and chipseistä. Sanotaan, että Whitbystä saa koko maan parhaimmat fish & chipsit, eikä kaupungista voi lähteä syömättä vähintään yhtä annosta tuota englantilaista klassikkoa (joka koostuu leivitetystä ja paneroidusta kalasta ranskalaisten kanssa).

Ei kannata hämmästyä, jos Whitbyn vierailulla vastaan kävelee useita mustiin pukeutuneita gootteja. Whitby Abbeyn rauniot toimivat inspiraation lähteenä Bram Stokerin Drakulaan ja Whitby tunnetaan Britannian goottipääkaupunkina.

23559902_l

Whitby Abbeyn rauniot Bram Stokerin Drakulan inspiraation lähteenä.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment