Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Matkakohteena Turku

Matkakohteet

Matkakohteena Turku

heinäkuu 21
13:42 2016

Suomen kesää parhaimmillaan näkee istuessaan Aurajoen rantaan. Kulttuuritarjonta Turussa on kasvanut vuosi vuodelta ja kaupunki on koti eräille Suomen parhaimmille ravintoloille. Kaupungissa ja sen lähialueilla riittää kaunista luontoa.  Suomen entinen pääkaupunki paloi vuonna 1827, jolloin lähes koko kaupunki tuhoitui. Vanhasta Turusta on jäljellä enää muutama kortteli.  Aurajoen itäpuolta kutsutaan ”Turuksi”, länsipuolta ”Åboksi”. Vanhat rakennukset, tuomiokirkko ja vanha Suurtori, josta vuosittainen joulurauha julistetaan, ovat Åbon puolella. Tiesitkö muuten, että Turkua sanotaan seitsemän kukkulan kaupungiksi, kuten Roomaakin!

Majoituksen Turusta löydät täältä.

Turun maamerkkinä koreilee 1200-luvulla rakennettu Turun Linna. Aurajoen suulle rakennetussa linnassa kuvattiin myös viime vuonna ensi-iltansa saanut Mika Kaurinsmäen ”Tyttökuningas” elokuva. Mielenkiintoinen kohde Turussa on myös Aboa Vetus & Ars Nova, arkeologis-historiallinen ja nykytaiteen museo, jossa tehdään nykypäivänäkin kaivauksia ja pääseepä museossa tutustumaan vanhaan rauniokortteliin. Tutustumisen arvoinen kohde Turussa on edellä mainittujen lisäksi Kakolan vankila. Kakola suljettiin vuonna 2007 ja kesällä 2015 vankilanjohtajan taloon avattiin kahvila ja vankilan elämää esittävä valokuvanäyttely. Kuluvana kesänä Kakolassa pääsee myös varsinaisen vankilan tiloihin opastettujen kierrosten merkeissä. Kakolassa on lusinut Nykänenkin aikoinaan.

Aurajoki – Kaupungin sydän

Kaupungin sydän ja monen turkulaisen olohuone (ainakin kesällä) on Aurajoki, jonka varrelta löytää useita ravintoloita, kahviloita ja museoita. Myös jokilaivat ovat suosittuja kesäiltojen kohtaamispaikkoja. Kesällä joenvartiseen elämään pääsee tutustumaan myös Jokke Jokijunan tai Jakke Jokilautan kyydissä.  Musiikkifestareita kesäisessä Turussa on useita; Ruisrokin ja Down by the Laiturin jälkeen elokuussa on vuorossa Aurafest, jolloin Kupittaanpuiston esiintymislavalle nousevat niin Cheek, JVG, Reino Nordin, Aste, Jukka Poika, Evelina kuin Elastinenkin.

55246235_l

Kesäistä maisemaa joen molemmin puolin.

Turun saaristo

Bravoflyn aikaisemmassa artikkelissa esiteltiin Turun kaunista saaristoa ja etenkin Rengastietä. Yhteysaluksien myötä kannattaa Turun lähistöllä vierailla ainakin Seilin saaressa, Utössä, Orössä ja Vepsässä. Seilin saari toimi vuosisatojen ajan spitaalisten ja mielisairaiden kartoitussaarena ja tänä päivänä saaressa toimii Turun yliopiston tutkimuslaitos. Toinen tärkeä elementti turkulaisella maisemassa on Ruissalon saari, joka sijaitsee noin 8 kilometrin päässä keskustasta. Ruissalossa on niin uimarantoja, saunoja, kylpylä, kasvitieteellinen puutarha luontopolkuja. Saari toimii näyttämönä myös Suomen vanhimmalle festivaalille Ruisrockille.

Top-ravintolat

Tällä hetkellä tunnetuin ja suosituin turkulaisravintola on Kaskis, jonka keittiömestarista Erik Mansikasta onkin tullut jo julkkis. Pöytävaraus Kaskikseen on ehdoton.  Aurajoen rannassa suosittuja ravintoloita ovat Tårget, Mami, Smör, Tintå ja Pinella.  Maailman parasta peltileipää (pitsaa) tarjoilee ravintola Niska: Ahvenanmaalaista herkullista peltileipää, eli pizzaa, tarjoava ravintola on nimetty kuuluisan salakuljettaja Algoth Niskan mukaan.

Turun superweekend

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, 29–31.7, riittää Turussa vilskettä, sillä kaupungissa järjestetään sekä DBTL eli Down by the Laituri-kaupunkifestivaalit että Kuninkuusravit.Kuninkuusravit  on Suomen suurin ravitapahtuma ja ravien iltajuhla on osa perinteistä, turkulaista kaupunkifestaria Down by the Laituria. DBTL– kaupunkifestivaalin esiintyjäkaarti on komea ja lavalle nousevat muun muassa Kaija Koo, Sanni ja Eppu Normaali, YÖ, Roope Salminen & Koirat, Paula Koivuniemi ja Jari Sillanpää.

Metsämäen raviradalla juoksee tänä vuonna Kiss my Turku-ravuri, josta jokainen voi ostaa osuuden. Kiss my Turun voittamat rahat menevät Turun lastenklinikan potilaiden hyväksi ja osuuksia myydään niin paikallisille yrityksille kuin yksityishenkilöillekin. Yhden osuuden hinta on 300e ja kaikki hevosen urallaan juoksemat kilpalauluvoitot menevät suoraan pikkupotilaiden hyväksi. Lisätietoa löydät täältä. Tuottoja onkin tähän mennessä kertynyt jo vajaat 11 000 euroa.

26619657 - finland symbols of cities vector set

Turku on helppo kohde kesäiseen kotimaanmatkailuun.

 

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment