Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkusta edullisesti > Matkakohteena Turun saaristo

Matkusta edullisesti

Matkakohteena Turun saaristo

heinäkuu 13
18:00 2016

Bravoflyn aikaisemmassa artikkelissa esiteltiin Helsingin saaristoa ja listattiin suosittuja kohteita merellisen lomapäivän viettoon. Kaunista saaristoa Suomessa riittää ja tällä kertaa Bravoflyn artikkelissa liikutaan Turun saaristossa. Kesäisen merellisen luonnon lisäksi saarissa voi ihastella vanhoja muun muassa saaristokirkkoja, vierailla museoissa ja maistella saaristolaisherkkuja kahviloissa ja ravintoloissa.

Turun saaristo koostuu noin 20 000 saaresta ja luodosta. Ahvenanmaasta Turun saariston erottaa Kihdin selkä. Liikkuminen saaristossa luonnistuu helposti; yhteysalukset ja lossit kulkevat saaresta toiseen koko kesän. Lauttojen aikatauluja kannattaa vilkaista etukäteen täältä. Saaria yhdistää saariston rengastie, jonka voi halutessaan kiertää päivässä. Kierroksen voi kulkea Turusta Paraisten ja Nauvon kautta Houtskariin tai Turusta Kustavin kautta Iniöön. Autolla liikkuvia suositellaan varaamaan paikkansa yhteisaluksille etukäteen. Vierassatamia omalla veneillä liikkuville on useita.

35800820 - skerry coastline near to turku, south finland

Turun saaristossa riittää tekemistä koko perheelle.

Saariston rengastie

Turun saaristoista saa kaiken irti kulkemalla tunnettua saariston rengastietä pitkin. Saaristossa kiertävää matkailutie pitää sisällään 250 kilometriä upeita maisemia, siltoja ja losseja. Matka taittuu halutessaan vaikka omalla polkupyörällä.  Saariston rengastie avattiin 1996 ja reitti kulkee Turusta Kaarinan, Nauvon, Kustavin, Taivassalon ja Naantalin kautta takaisin Turkuun. Rengastien ympäri ajaa autolla yhdessä päivässä vaikka tekemistä riittää myös usealle päivälle. Reitin varrella on lukuisia vaellusreittejä ja majoitusmahdollisuuksia. Saaret saat haltuusi myös kulkemalla pientä rengastietä, jonka noin sadan kilometrin mittainen taival kulkee Turusta Nauvon kautta Naantaliin.

10741946 - scenery in the skerry archipelago near turku

Kesäistä tunnelmaa Turun saaristossa.

Matkan varrella kannattaa pysähtyä Paraisten lähellä sijaitsevassa historiallisessa Kuusiston piispanlinnan raunolla ja tutustua kauniiseen Lenholmin luonnonsuojelualueeseen. Muita nähtävyyksiä rengastien varrella on esimerkiksi Houtskarin saaristomuseo Näsbyssä, Käsityökylä Kustavissa ja Louhisaaren kartanolinna, joka tunnetaan marsalkka Mannerheimin synnyinkotina. Naantaliin suunnatessa voi ihastella tukikohta Motin ja Muntin museosiltaa ja perillä Naantalissa matkailijoita odottavat niin muumit kuin presidentin kesäasunto Kultaranta. Borgbergin näköalatornissa on upeat maisemat ja kohde sopii hyvin myös lapsiperheille.

Vaikuttavampiin nähtävyyksiin lukeutuu Seilin saari, joka vuosisatojen ajan toimi spitaalisten ja mielisairaiden kartoitussaarena. Tänä päivänä saaressa toimii Turun yliopiston tutkimuslaitos. Historiallisiin nähtävyyksiin lukeutuu myös Taivassalossa sijaitseva keskiaikainen Pyhän Ristin kirkko, jonka seiniä korostaa piruja kuvaavat maalaukset.

Saaristolaisherkkuja moneen lähtöön

Kesäisessä merellisessä Turun saaristossa kannattaa varata aikaa saaristolaisherkkujen maistelemiseen ja kahviloita ja ravintoloita on useita. Saaristolaisruokaa tarjoilee muun muassa Lolas Service, jossa tarjolla on niin Kustavin savulohta, silakkaa, siikaa kuin konjakkigraavattua Lohta. Tuliaisiksi kannattaa ostaa vähintään kaksi Lolan limppua, sillä voimme taata että ensimmäinen hupenee jo kotimatkalla, niin herkullista saaristolimppu kun on.
Kustavin savipajassa voi puolestaan herkutella munkeilla ja silakkahampurilaisilla. Vanhassa käsityöläiskylässä tarttuu kotienviemisiksi mukaan sisustustavaroita ja Paratiisipajan tehtaanmyymälästä kynttilöitä, joita poltella syksyn viileinä iltoina kaihoisasti kesää muistellen.

Kahvit kannattaa hörppäistä Sattmarkin tuvassa. Idylliseen pursimiehentupaan tehdyssä kahvilassa kesälomalaisia odottavat suussa sulava maatilajäätelö ja kauden antimista valmistetut käytekakut. Tarjolla on myös savustettua kalaa ja muita saaristolaisherkkuja, yösijakin löytyy savesta ja oljista rakennetuista mökeistä. Ranthuoneessa maistuvat pitsat ja kuuluisat burgerit. Bravofly suositteleekin maistamaan etenkin Italian Heikkiä, Kreikan Karia ja Maksin pimeää puolta.

Kattavan saaristo-oppaan löydät täältä ja halvat lennot Turkuun täältä.

10741938 - scenery in the skerry archipelago near turku

Turun kaunis saaristo on hyvä vaihtoehto kotimaanmatkailuun.

Onko sinulla lisää vinkkejä Turun saaristoon liittyen? Voit kertoa omat kokemuksesi kommenttikenttään.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment