Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Mikropanimoita ja olutkulttuuria Kööpenhaminassa

Matkakohteet

Mikropanimoita ja olutkulttuuria Kööpenhaminassa

Mikropanimoita ja olutkulttuuria Kööpenhaminassa
syyskuu 13
16:50 2015

Kenellekään pohjoismaalaiselle tuskin tulee yllätyksenä, että Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa on yksi maailman elävimmistä ja inspiroivimmista pienpanimo -skeneistä. Suomessa mikropanimokulttuurin ottaessa mikroaskelia Kööpenhaminassa on kuhissut jo vuosia.

Mikropanimoiden toimintaperiaatteita yhdistää tavallisesti muutama seikka: oluen paneminen ymmärretään käsityöksi, jossa laatu on määrää tärkeämpi mittari; olut on monipuolinen ja makuhermoja eri tavoin kutkutteleva tuote; olut (kuten viini) toimii parhaiten yhdistettynä ruokaan; ja lopuksi, toiminnassa korostuu panimojen välinen yhteistyö niin tuotekehittelyssä kuin tilojen jakamisessa. Osa panimoista ei edes omista omia panimorakennuksiaan, vaan toimivat “gypsy brewery” -periaatteella, lainaten kilpailijoiden tiloja tehden samalla yhteistyötä heidän kanssa.

Mikropanimot ovat Kööpenhaminassa suosittuja.

Mikropanimot ovat Kööpenhaminassa suosittuja.

Tässä artikkelissa ehdimme mainita vain muutaman kokeilemisen arvoisen mikropanimon, mutta kannustamme asiasta kiinnostuneita etsimään lisätietoa netistä ja paikan päältä, sillä ”Köpiksen” vilkas olutmaailma on jatkuvassa liikkeessä!

Nørrebro Bryghus on yksi isommista mikropanimoista Kööpenhaminassa ja ollut toiminnassa jo vuodesta 2003. Panimolla on oma ravintola, jota he itse kehuvat yhdeksi Skandinavian parhaista olutravintoloista (Ryesgade 3). Historiansa aikana panimo on kokeillut yli 200 eri makua löytääkseen nykyisen valikoimansa. Mainitsemisen arvoista on myös se, että Nørrebro Bryghus on Tanskan ensimmäinen CO2-neutraali panimo

Toinen hieman suurempi mikropanimo on Morten Valentinin ja Jacob Stormin vuonna 2007 perustama Amager Bryghus. Amagerin valikoimasta löytyy neljä kategoriaa ja yhteensä neljäkymmentä eri olutmakua. Panimotoiminnasta kiinnostuneilla on myös mahdollisuus vierailla ohjatun kierroksen ja tastingin merkeissä Amagerin panimolla (Fuglebækvej 2, Kastrup)

Eräs tuore tanskalaisen olutkulttuurin menestystarina on Mikkel Borg Bjergsøn mikropanimo Mikkeller. Bjergsøn aloitti oluen panemisen keittiössään vuonna 2006 ja vie nykyään lukuisia palkintoja voittaneita jännittäviä ja kokeilunhaluisia oluitaan 40 eri maahan. Panimon ensimmäinen maailmalla läpi lyönyt olut on “Beer Geek Breakfast” jossa maistuu ranskalaisen pressokahvin vivahteita. Parhaat paikat nauttia Mikkellerin oluista lienee Mikkeller Bar (Viktoriagade 8 B-C).

Mikkellerin tavoin “gypsy brewery” -periaatteella toimii Ghost Brewing-panimo, jonka olutvalikoima miellyttää ennen kaikkea vahvasti humaloituja ja tummia oluita arvostavia asiakkaita. Ghost Brewing on myös kärkipäässä Kööpenhaminan tyylikkäimpiä olutpulloja etsittäessä.

Tanskalaisten mikropanimoiden merkitystä olutkulttuuriin kuvastaa myös se, että myös suuret ulkomaanvientiin keskittyvät olutmerkit ovat ottaneet mikropanimoiden edustaman paikallisen näkökulman toiminnassaan huomioon. Esimerkkinä tästä käy olutjätti Carlsbergin 2005 tiloihinsa avaama Jacobsen Brewhouse, joka toimii samoin periaattein kuin mikrokilpailijansa.

Nauti tanskalaisesta oluesta m.m. Nyhavnin terasseilla

Nauti tanskalaisesta oluesta m.m. Nyhavnin terasseilla

Muita tutustumisen arvoisia mikropanimoita Kööpenhaminassa ovat ainakin Flying Couch Brewery, pubipanimo Ølsnedkeren sekä Vesterbro Bryghus. Tämä artikkeli tarjoaa vain pintaraapaisun kööpenhaminalaiseen olutkulttuuriin ja paras tapa tutustua siihen on mennä paikan päälle itse. Lisää tietoa löytyy verkosta, katso esimerkiksi Visitcopenhagen.com

Suomesta Köpikseen oluiden äärelle voi lentää Helsingin, Vaasan, Turun, Tampereen ja Oulun lentokentiltä. Lennot voi löytää jopa alle satasella ja halpoja lentoja kannattaa katsoa varsinkin Helsinki-Kööpenhamina väliltä.

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment