Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Tapahtumat > Pääsiäinen Etelä-Euroopassa

Tapahtumat

Pääsiäinen Etelä-Euroopassa

Pääsiäinen Etelä-Euroopassa
maaliskuu 25
19:29 2016

Pääsiäinen on yksi vuoden tärkeimmistä juhlista katolisissa maissa. Siihen liittyviä pitkiä perinteitä kannattaa ainakin kerran elämän aikana reissata seuraamaan johonkin katolilaiseen maahan, esimerkiksi Italiaan tai Espanjaan. Yötä päivää kulkevat proceciones – kulkueet, Paavin tervehdykset ja suuret suklaamunat timanttiyllätyksellä takaavat unohtamattoman pääsiäiskokemuksen–myös niille matkaajille joille juhlan uskonnollinen merkitys ei ole tärkein asia.

Pääsiäinen Espanjassa

3801502_l

Juhlalliset kulkueet kuuluvat espanjalaiseen pääsiäiseen.

Pääsiäisviikko eli Semana Santa on yksi tärkeimpiä uskonnollisia juhlia Espanjassa. Pääsiäistä juhlitaan koko maassa, niin pienissä kylissä kuin isoimmissakin kaupungeissa. Espanjassa pääsiäisen vietolla on omat pitkät historialliset perinteet, joita noudatetaan yhä tänäkin päivänä. Jokaisen tulisikin ainakin kerran elämässään kokea espanjalainen pääsiäinen. Suosittuja pääsiäiskohteita ovat etenkin Sevilla ja Malaga.

Espanjalaiselle pääsiäisille tyypillistä ovat pääsiäiskulkueet, espanjaksi proceciones, joissa kirkkojen pyhäinkuvat kannetaan kadulle ja kierrätetään suitsukkeiden tuoksuessa ympäri kaupungin katuja. Painavia pyhäinkuvia kannetaan suurilla laveteilla huppupäisten joukkojen saattelemana. Dramaattinen ja tunnelmallinen kulkue ovat hyvin mielenkiintoinen kokemus. Kulkueita järjestetään yötä päivää, vuorokauden ympäri ja kadut täyttyvät niin nuorista kuin vanhemmistakin katsojista.

45824419_l

Proceciones-kulkueita järjestetään ympäri Espanjaa.

Katolisessa Espanjassa pääsiäinen eli Semana Santa on ennen kaikkea uskonnollinen juhla. Unohtumattoman pääsiäiskokemuksen löydät Andalusiassa. Pelkästään perinteitä seuraavien ihmisten väenpaljous on vaikuttava näky. Malagassa pitkäperjantain Cristo del Santo Sepulxron kulkue on kummallinen kokemus, sillä pyhäinkuvan saattelemana Malagan valot sammutetaan yksitellen ja pimeys valtaa hiljalleen koko kaupungin, kirjaimellisesti. Pitkäperjantain kulkue Malagassa taitaa olla ainoa kerta kun voit nähdä suuren joukon espanjalaisia hiirenhiljaisina. Pääsiäisviikko päättyy pääsiäissunnuntaina El Resucitadon kulkueeseen, joka on viikon iloisin ja värikkäin tapahtuma. Kulkueita voi seurata myös televisiosta. Sevillan ja Malagan lisäksi myös Zamoran ja Valladolidin pääsiäiskulkueet ovat tunnettuja ja näkemisenarvoisia.

Kun pyhäinkuvat on siirretty takaisin kirkkoihin ja pääsiäisturistit palanneen koteihinsa, Sevilla rauhoittuu–mutta vain pariksi viikoksi. Sitten kadut valtaa musiikki ja tanssivat ihmiset. Kaupungissa järjestetään joka huhtikuu Feria de Abril, jossa ihmiset ottavat kevään vastaan flamenco ja sevillanos tanssin myötä, härkätaisteluiden ja sevillalaisen makean viinin kera.

Onnellinen kuin pääsiäinen

Italiassa pääsiäisen kuuluu pyhänsanoman lisäksi ruoka ja yhdessäolo. Perheen ja ystävien kanssa vietetään laatuaikaa ja nautitaan paahdettua karitsaa sekä vuohenlihaa. Jälkiruoaksi tarjolla on makeita herkkuja ja jokaisella alueella on omat perinneleivoksensa. Pullamainen columba on yksi esimerkki italialaisesta pääsiäisherkusta. Italiassa suklaamunien koot ovat meidän mignonmuniin ja kindereihin verrattuna valtavia ja usein suklaataitelijoiden cioccolattationeiden valmistamia. Joskus lelun sijaan munasta voi kuoriutua jopa timantti. Italiassa on sanonta Felice come una Pasqua, onnellinen kuin pääsiäinen, mikä kertoo italiaanojen positiivisesta suhtautumisesta perinteeseen.

46805334_l

Colomba di Pasqua-kakku kuuluu Italialaiseen pääsiäiseen.

Pääsiäisen vietto alkaa Firenzestä. Ennen pääsiäistä Piazza Duomolla pidetään antiikin aikoihin periytyvä juhla, Scoppio del Carro, näyttävine pyrotekniikoineen ja ilotulituksineen.  Italialaiset osallistuvat pääsiäisenä pääsiäismessuun ja pääsiäisviikolla järjestetään useita uskonnollisia tapahtumia. Vatikaanissa tuhannet ihmiset kokoontuvat Pietarinkirkon aukiolle Palmusunnuntaina oliivipuun oksien ja palmunoksien kanssa Paavin siunausta ja tervehdystä kuuntelemaan. Pitkäperjantaina Paavi pitää messun Pietarinkirkossa ja perinteinen paavin johtama ristisaatto, (kärsimysnäytelmä) Via Crucis lähtee liikkeelle Colosseumilta. Pääsiäissunnuntaina ihmismassat kokoontuvat uudelleen Pietarinaukiolle kuulemaan paavin johtamaa pääsiäismessua.

26492073_l

Buona Pasqua!

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment