Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Pala kauneinta Italiaa

Matkakohteet

Pala kauneinta Italiaa

Italiassa kauniista maisemista, historiallisia kaupunkeja ja upeita pikkukyliä riittää antia usealle eri matkalle; siinä missä pohjoisessa vastassa ovat muodinmekka Milano ja Venezia kanaaleineen, odottaa etelässä muun muassa Palermon hiekkarannat. Roomassa saisi kulumaan vaikka puoli vuosisataa. Yksi helmi tai tarkemmin sanottuna viisi helmeä, Italian kartalla ovat La Spezian lähellä sijaitseva Cinque Terren kansallispuisto. Ligurian rannikolla sijaitseva kansallispuisto värikkäinen kylineen on UNESCON maailmaperintökohde.

Cinque Terre – viisi maata

Cinque Terre on viiden kylän rypäs, joka koostuu viidestä pienestä vanhasta kalastajakylästä. Kylät ovat ovat Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernezza ja Monterossa al Mare. Cinque Terre (viisi maata) nimi juontaa juurensa ajoista, jolloin jyrkkien vuoristojen eristämiin kyliin kulku oli vain meriteitse.

Maayhteys muodostettiin 1800-luvulla jolloin rautatie Genovasta La Speziaan valmistui; tänä päivänä jokaisella viidellä kylällä on oma rautatieasemansa. Autolla eivät kyylin pääsee muut kuin asukkaat, joten suositeltava tapa tutustua Cinque Terren kyliin on paikallisjuna. Junien avulla kylät ehtiikin halutessaan kiertää jopa yhdessä päivässä ja päivälippu maksaa 17 euroa. Välimatkat sujahtaa parhaimmillaan muutamissa minuuteissa ja päivälipulla voit vapaasti liikkua kylästä toiseen. Cinque Terrellä junat kulkevat aamusta puoleen yöhön. Kaikkiin muihin kyliin paitsi Cornigliaan on matkustajalauttayhteys. Huomioi kuitenkin etteivät lautat sisälly Cinque Terre-päiväkorttiin.

Junan lisäksi kyliä yhdistää toisiinsa henkeäsalpaavan kauniit luontopolut, ja osa välimatkoista kannattaakin tehdä jalan. Reitit ovat kolmen ja kuuden kilometrin väliä ja meri on vierelläsi läpi matkan. Mukaan kannattaa pakata hyvät kengät ja vesipullo.

Riomaggiore

Ensimmäinen tai viimeinen riippuu mistä suunnasta aloitat Cinque Terreen tutustumisen on Riomaggiore. Korkeuserot, värikkäät talot ja jyrkänteet tekevät Riomaggioresta yhden kauniimmista ja suosituimmista Cinque Terren kylistä.

riomaggiore-921486_1920

Riomaggioren värikkäät talot ja kirkas Välimeri.

Manarola

Maralossa on kaunis kivinen uimaranta, jossa rohkeimmat hyppivät mereen usean metrin korkeudesta. Välipalaksi kannattaa maistaa friteerattuja kaloja sekä herkullista foccaciaa. Riomaggioren ja Manarolan välillä kulkee ns. Rakkauden Polku (Via dell´Amore) joka on toistaiseksi kiinni ja kunnostuksen alla. Riomaggioresta Manarolaan on muutaman minuutin junamatka.

cinque-terre-928445_1920

Suosittelemme patikointia kylästä toiseen.

Corniglia

Corniglia on ainoa viidestä kylästä, jolla ei ole suoraa yhtetttä mereen.  150 asukkaan kylään päästääkseen tulee nousta 382 porrasta. Portaita noustessa maisemat ovat komeita. Kesäaikaan juna-asemalta on kuitenkin myös bussikuljetus kauniiseen kylään.

Vernezza

Tämä pieni ja värikäs kylä poukamassa on kerrassaan upea ja romanttinen kohde. Romanttinen onkin sopiva sana kuvaamaan kaikkia Cinque Terren kyliä ja Cinque Terre on erinomainen vaihtoehto jos etsit romanttista irtiottoa yhdessä kultasi kanssa. Vernezza muistuttaa Genovan lähellä sijaitsevaa Portofinoa.

houses-929383_1920

CInque Terrellä vietät rentouttavan loman hyvän ruuan ja upeiden maisemien parissa.

Monterosso al Mare

Jos kyliin tutustumiseen aloittaa Riomaggioresta voi Monterossossa illantullen pulahtaa raikkaaseen Välimereen ja ihastella auringonlaskua. Kylässä sijaitsee Cinque Terren komein ja isoin hiekkaranta.  Ravintolatarjonta on erinomainen ja suosittellemme etenkin La Smorfia-pizzeriaa, jonka  ruokalistan 91 pitsaa tarjoillaan iloisella ja kovaäänisellä, italialainen puheensorinalla maustettuna. Paikka on paikallisten suosiossa. Jälkiruoka odottaa kulman takana sillä paikallisia heladeríoita ei Cinque Terren kylistä puutu.

Etenkin kesäaikaan kannattaa hotellien varaamisisessa olla aikaisin liikkeellä, sillä Cinque Terren kylissä hotellien tarjonta on rajattua. Suosittelemme majoittumista myös La Speziaan, tunnelmalliseen Casten vuorimaisemiin tai romanttiseen Portovereneen.  Parin tunnin päästä Cinque Terrestä sijaitsee Firenze, Genova ja Pisa joiden yhteyteen voi Cinque Terren vierailun liittää. Varaa lennot Firenzeen täältä ja Génovaan täältä.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment