Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Rento ja värikäs Porto

Matkakohteet

Rento ja värikäs Porto

Rento ja värikäs Porto
helmikuu 10
21:48 2016

Portugalin pohjoisosassa Atlantin rannalla ja Douro-joen välissä sijaitsee rento ja värikäs Porto. Miellyttävät lämpötilat ympäri vuoden kutsuvat matkailijoita tutustumaan Portugalin toiseksi suurimpaan kaupunkiin ja sen historialliseen keskustaan, joka on osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Vaikka Porto on Euroopan kartalla vielä tuntematon helmi, tarjoaa se matkailijalle värikkään kokemuksen portviinillä, kulttuurilla ja paikallisilla herkuilla maustettuna.

Halvat lennot Porto

Halvat lennot Helsinki – Porto

 

Rantabulevardeja ja Harry Potterin syntysijoja

Porto nähtävyydet

Portoon tutustumisen voi aloittaa kaupungin sydämestä, Avenida dos Aliados- kadulta. Keskuskadun toisessa päässä on vanhojen rakennusten reunustamana Porton kaupungintalo ja toisella laidalla kuningas Pedro IV:n patsas ja Praça da Liberdade- aukio. Portossa on helppo liikkua kävellen ja mukaan kannattaakin pakata hyvät kengät, sillä ylämäkiä ja alamäkiä on paljon.

Porton Katedraali on yksi Porton vanhimmista rakennuksista ja tärkeimpiä romaanisia monumentteja Portugalissa. Katedraaliin on ilmainen sisäänpääsy ja se sijaitsee Porton vanhassakaupungissa, josta näköalapaikalta avautuu kaunis maisema kaupungin talojen yli.

Portossa kannattaa myös pistäytyä Liberia Lello- kirjakauppaan, joka on suosittu kohde etenkin Harry Potter-fanien keskuudessa. Porto on yksi Potterien synnyinsijoista, sillä J. K Rowling asui Portossa 90-luvun alussa ja kirjoitti siellä kirjasarjan ensimmäistä osaa. Librea Lello- kirjakaupan sisustus ja etenkin kauniit puuportaat ovat tuttuja Potter-elokuvista, jonka lavastuksissa on otettu mallia kirjakaupan sisustuksesta. Sisäänpääsy kirjakauppaan on 3 euroa ja se hyvitetään laskussa, jos kaupasta poistuu uuden kirjan kanssa.

Gaian portviinikellareista Atlantin kuohuihin

Porton historiallinen keskusta Ribera, sekä Douro-joen rannat ovat Unescon suojelukohteita. Joenrantojen tuntumasta lähtevät jokiristeilyt tarjoavat parhaat paikat kauniiden maisemien ihailemiseen.

Douro-joen etelärannalla, Vila Nova de Gaian kaupungista, avautuu kaunis maisema Porton vanhankaupungin värikkääseen sekamelskaan. Portviini, josta Porto on tunnettu, valmistetaan Gaian puolella. Gaian portviinikellareissa voi tutustua portviinin historiaan ja valmistusmenetelmiin, sekä maistella niin valkoisia kuin punaisiakin portviinejä. Kesäisin Porton ja Gaian yli kulkevilla silloilla voi törmätä taskurahaa kerääviin lapsiin, jotka lyövät vetoa ohikulkijoiden kanssa siitä, uskaltavatko he hypätä sillalta alas veteen.

Maisema vedenrajasta

Atlantin kuohua pääsee Portossa kuuntelemaan joko kävellen, tai hyppäämällä vanhan raitiovaunun kyytiin (johon lippu maksaa 2,5 euroa). Reitti kulkee ohi Fozin kaupunginosan, josta hiekkarannan ja palmujen lisäksi löytyy useita kahviloita, baareja ja ravintoloita. Usean kilometrin kävely merenrannalle Douro-jokea pitkin kannattaa, sillä perille päästyä voi aaltojen liplatusta kuunnellessa maistella esimerkiksi Portugalin vihreää viiniä, vinho verdeä.

Turskaa ja muovivasaroita

Porton makuja

Ruoka on Portossa edullista ja paikallisiin herkkuihin kuuluu ennen kaikkea bacalao, eli suolattu turska. Lihaisa erikoisuus francesisca koostuu paahtoleivästä, makkarasta ja juustosta, tuliseen piri-piri kastikkeeseen kastettuna. Leivän päälle paistetaan kananmuna ja sen kylkeen kuuluu tietenkin annos ranskiksia sekä lasillinen olutta. Myös grillatut sardiinit, sardinhas assadas, ovat paikallinen suolainen klassikko.

Porto on vierailemisen arvoinen paikka myös juhannuksena, sillä kaupungilla on omat persoonalliset juhannusperinteensä. Kadut täyttyvät ihmisistä ja hyvän ruoan tuoksusta. Kaupungin keskustassa järjestetään useita konsertteja juhlapäivän kunniaksi. Hyvät juhannukset toivotetaan kolauttamalla vastaantulijaa muovivasaralla päähän.

Halvat lennot Porto

Halvat lennot Helsinki – Porto

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment