Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Matkakohteet > Syysvaellus Lapissa

Matkakohteet

Syysvaellus Lapissa

Syysvaellus Lapissa
syyskuu 08
16:30 2016

Lapin ruskat saavat paljaisjalkaisen kaupunkilaisenkin hihkumaan innosta ja palaamaan Pohjois-Suomen maisemiin kerta toisensa jälkeen. Kerromme tässä artikkelissa muutamista suosituista vaellusreitestä eripuolilla Lappia. Mitä jos Keski-Eurooppalaisen kaupunkiloman sijaan (tai lisäksi etenkin jos kesälomalta jäi ylimääräisiä lomapäiviä!) suuntaisitkin tänä syksynä pohjoisen maisemiin?

Ennen lumien tuloa ehdit vielä pakata rinkan, kompassin, hyvät eväät ja suunnata merkityille vaellusreiteille vaeltamaan. Syksy on kevään ohella suosittu ajankohta Lapin vaellukselle; hyttyset eivät kiusaa ja ilma on sopiva. Tunnettuja vaellusreittejä löytyy muun muassa Pallas-Ounastunturilta, Ylläkseltä, Leviltä, Pyhätunturin kansallispuistosta ja UKK:n kansallispuistosta.

lapland-56371_1280

Syksyisellä vaelluksella saatat törmätä useisiin karvaisiin otuksiin.

Karhunkierros

Suomen suosituin vaellusreitti on 80 kilometriä pitkä Karhunkierros, joka kulkee Kuusamosta ja Sallaan. Reitti kulkee vaaramaisemissa, mäntymetsiä ja jokivarsia kiertäen. Karhunkierroksen voi kiertää myös pienen karhunkierroksen myötä; 12 kilometrin maisemareitin myötä tutuksi tulevat Oulangan kosket, kalliot ja metsät. Reitti on helpompi kulkea myötäpäivään Juuma – Myllykoski – Kallioportti – Jyrävä – Myllykoski – Juuma -suuntaisesti.

Lemmenjoki

Suosittu vaellusreitti Utsjoella on Lemmenjoen vaelluesreitti, noin 70 kilometrin reitin varrella on autio- ja varaustupia ja reitti kulkee Lemmenjoen vartta pitkin. Lemmenjoen kansallispuisto myodostaa yhdessä Koilliskairan ja Hammastunturin kanssa laajan vaelluskohteen.

Hetta-Pallas- reitti

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston suosituimpiin reitteihin lukeutuu 55 kilometrin pituinen Hetta-Pallas-vaellusreitti. Tunturien yli kulkeva reitti on merkitty nuoliviivoituksilla. Reitin tärkeimmät lähtö- ja päätepisteet ovat Hetan kirkonkylä Enontekiöllä ja Pallastunturin luontokeskus.

Hetta-Pallas-reittiä voi halutessaan jatkaa Pallakselta aina Ylläkselle asti.

mushroom-269377_1920

Syksyllä rinkka selkään ja vaeltamaan!

Kalottireitti

Kalottireittiä kulkiessa saat ihastella sekä Kilpisjärven maisemia Käsivarressa että nähdä kuinka maisema muuttuu täysin Norjan puolelle saapuessa; kolme maata yhdistävä vaellusreitti kulkee 380 kilometriä Norjan puolella ja 350 kilometriä Ruotsin puolella. Norjan Lapista voit lukea lisää täältä. Suomen puolella reitti kulkee noin 70 kilometrin verran; tutuksi tulevat muun muassa Käsivarren karun kauniit maisemat ja Mallan luonnonpuisto. Suomessa reitille pääsee Kilpisjärveltä. Norjassa reitin lähtö- ja päätepisteet ovat Kautokeinossa ja Sulitjelmassa, ja Ruotsissa Kvikkjokkissa. Vaativa reitin varrella on autio- ja varaustupia yöpymiseen.

UKK-kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto Saariselällä tarjoaa kauniiseen kansallispuistoon tutustumiseen sekä helppoja, muutamien kymmenien kilometrien reittejä että varttuneille vaeltajille tarkoitettuja osioita. Urho Kekkosen kansallispuistossa on laaja valikoiva päivä- ja autiotupia.

finland-1236603_1920

Lapin kauniista maisemista ja vaellusreiteistä löytyy sopiva vaihtoehto jokaiselle.

UKK-reitti on Suomen pisin vaellusreitti, joka kulkee Kolilta Savuskosken Tulppioon ja jalkaa toisensa eteen saa laittaa jopa 950 kilometrin verran.  Pitkää vaellusta etsivä voi tallustella myös Inarijärven ympäri, jossa matkaa tulee yli 400 kilometriä joskin maasto on osittain haastavaa. Kevyimmiksi vaellusreiteiksi soveltuu esimerkiksi Nuorttin rengastie; 40 kilometrin reitillä maisemat ovat toistaan kauneimpia ja vaihteleva reitti kulkee pitkin kanjonissa virtaavaa Nuorttijokea.  Suosittu reitti Saariselällä on lisäksi vaellus Kiilo- tai Kaunispäältä Luirojärvelle.

Lisää vinkkejä vaelluksille voi lukea alla olevista linkeistä. Halvat lennot Helsingistä Rovaniemelle löydät täältä.

http://www.yourlapland.com/mita-tehda/vaellus/eramaata-jokaiselle-valitse-tasta-vaellusreitti-tason-mukaan/

http://www.partioaitta.fi/mita-mukaan-viikon-vaellukselle-lappiin

http://www.lappi.fi/matkailu/vaeltaminen

 

 

 

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment