Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Teemat > Tax free –säännöt ja shoppailu lentomatkalla

Teemat

Tax free –säännöt ja shoppailu lentomatkalla

Tax free –säännöt ja shoppailu lentomatkalla
lokakuu 23
13:16 2015

Edulliset “tax free” eli arvonlisäverottomat tuotteet ovat perinteinen osa lentomatkustusta, kuten myös ”duty free” eli tietyistä käsittelymaksuista vapaat tuotteet. Nykyisin monet lentoyhtiöt ja lentokentät tarjoavat loistavan valikoiman suosittuja ja laadukkaita tuotteita. Kukapa ei olisi joskus ostanut ainakin hajuvettä, alkoholia tai Toblerone-suklaata lentokentän monista myymälöistä? Liikkeistä löydät laatumerkkien tax free -tuotteet tuliaisiksi rakkaimmille, tai vaikka ihan omaksikin iloksi. Tax free –säännöt lentomatkalla on kuitenkin asia, joka kannattaa matkustaessa huomioida.

Tax free –myynti tarkoittaa arvonlisäverontonta matkailijamyyntiä ja tulee kyseeseen silloin kun tuote viedään toisella veroalueella käytettäväksi, esimerkiksi Suomesta EU:n ulkopuolelle. Tax free-myynnistä pääset siis nauttimaan esimerkiksi lentäessäsi Helsingistä New Yorkiin.

Suomesta EU-kohteisiin matkustavat voivat verovapaiden hintojen sijaan ostaa EU-hinnoilla, jotka eivät ole yhtä matalat kuin tax free –hinnat, mutta kuitenkin kaupunkihintoja selvästi halvemmat. Nämä hinnat pätevät siten esimerkiksi Amsterdamiin tai Pariisiin lentäessäsi.

Etenkin nesteitä koskevat monissa tilanteissa tarkat määräykset. Jatkolennoilla tai jonkin yllättävän käänteen sattuessa tuotteita saattaa jopa joutua jättämään kentän henkilökunnan hoiviin. On myös huomattava, että tax free –alennus koskee ainoastaan EU:n ulkopuolelle suuntaavia matkustajia. Tämän artikkelin tarkoituksena onkin selvittää tax free –myynnin tärkeimmät määräykset, jotta saisit ostoksesi perille ilman hankaluuksia.

Lentokentillä ja lennoilla ostoksia tehtäessä tulisi muistaa, että itseäsi koskevat tax free –säännöt riippuvat matkustuskohteestasi. Jos käyt ostoksilla välipysähdyksen aikana, tulee sinun näyttää kassalla matkalippusi, sillä henkilökunnan täytyy pakata jatkolennoille menevät nestemäiset tuotteet EU:n määräysten mukaisesti. Jos vaihdat konetta EU-maiden ulkopuolella, sinun tulisi selvittää etukäteen omalta lentoyhtiöltäsi, millaiset säännöt kyseisessä maassa on. Etenkin nesteiden kuljetusta koskevat säännöt voivat olla erilaiset kuin EU:ssa. EU:n ulkopuolella tax free hinnat ja siihen liittyvät säännöt riippuvat aina ostomaasta.

Tarjolla laadukkaita tuotteita ja edullisia tarjouksia

Finnair ja useat muut hyvään palveluun keskittyvät lentoyhtiöt tarjoavat hyvin laajan valikoiman niin uusimpia kuin myös klassikkotuotteita. EU:n ulkopuolelle suuntaavat tax free –lennot ovatkin mahdollisuus ostaa uutuustuotteita tuntuvasti edullisemmin kuin normihinnoilla. Tuotteita voi myös tilata etukäteen, jolloin saat ne suoraan omalle paikallesi turvallisesti pakattuina ja ilman lisämaksua. Finnairilla tuotteita on yli 400, ja niihin kuuluu muun muassa kosmetiikkaa, aurinkovoiteita, tuoksuja, koruja ja makeisia.

Lentoyhtiöillä on useimmiten myös jonkinlainen etujärjestelmä, ja esimerkiksi Finnair Plus –jäsenet saavat tax free –verovähennyksen oheen vielä 10 % lisäalennuksen. Jokaista käytettyä euroa kohden he saavat myös kaksi Finnair Plus –palkintopistettä. Pisteillä voi ostaa palkintosetelin, jota voi käyttää ostosten maksamiseen lennolla. Tax-free –ostokset todella kannattavat, sillä verovapaudella ja muilla asiakasalennuksilla matkailija saattaa saada useiden kymmenien prosenttien säästöjä.

Entä mitkä tuotteet kuuluvat suomalaisten suosikkeihin lentokoneiden tax free –myynnissä? Tuskin lienee suuri yllätys että Tjäreborg-matkailuyhtiön kokoaman listan kärjessä on vanha klassikko, Toblerone-suklaa. Suomalaisten suosimista makeisista seuraavina tulevat lakupiiput ja Marianne-piparminttutuotteet, ja alkoholeista suomalaiset ostavat eniten konjakkia. Pohjoiset naapurimme ruotsalaiset ja norjalaiset ovat puolestaan mieltyneet pähkinäsekoituspusseihin.

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment