Matkusta maailman ympäri

MAIKAILUBLOGI
Home > Haastattelut > Vapaaehtoistyössä ulkomailla

Haastattelut

Vapaaehtoistyössä ulkomailla

Vapaaehtoistyössä ulkomailla
joulukuu 11
15:09 2015

Omaa maailmankuvaansa voi laajentaa eri tavoin ja matkailu on yksi niistä. Mutta matkailuakin on erilaista; on hedonistista arjesta pakoilua, filosofisempaa vastauksien etsimistä ja paljon kaikkea siltä väliltä. Meitä Bravoflyn blogissa kiinnostavat molemmat lähestymistavat. Vapaahetoistyö ulkomailla on yksi tapa katsoa oman välittömän elinympäristön tuolle puolelle ja vaikuttaa samalla positiivisella tavalla muiden ihmisten elämään. Kysyimme kahdelta blogin toimituksen ystävältä heidän kokemuksiaan vapaaehtoistyöstä ulkomailla. Tahdomme kiittää kovasti Miilaa ja Nooraa arvokkaiden kokemuksiensa jakamisesta!

Miila Lukkarinen

PR:n nuoria vapaaehtoisia

Punainen Risti on yksi tunnetuimmista ja suurimmista järjestöistä

1. Milloin ja missä olit vapaaehtoistyössä?

Tanskan Punaisella Ristillä (Kööpenhamina ja Roskilde), vastaanottokeskus erityistä hoitoa tarvitseville turvapaikanhakijoille. Elokuu 2014 – huhtikuu 2015.

2. Mikä sai sinut hakeutumaan vapaaehtoistyöhön?

Halu käyttää vapaa-aikaani muiden ihmisten parissa heitä myös auttaen ja ilahduttaen.

3. Minkälaisia tehtäviä hoidit työn aikana?

Suunnittelimme ja toteutimme vapaaehtoisten ryhmässämme viikoittaisen luovan työpajan vastaanottokeskuksen naispuolisille asukkaille. Työpajassa teimme erilaisia käsitöitä. Käsillä tekeminen on terapeuttista ja sopi siten hyvin vastaanottokeskuksen traumatisoituneillekin asukkaille. Traumatisoituneet henkilöt saattavat kokea kommunikoinnin raskaaksi, jota se joka tapauksessa usein on vasta maahan saapuneille turvapaikanhakijoille heidän joutuessaan joka päivä selviämään uudessa toiminta- ja kieliympäristössä haastavassa elämäntilanteessaan. Käsitöitä tehdessä kielitaito ei ollut ongelma, ja asukkaat saivat tehdä koristeita ja käyttöesineitä itselleen ja läheisilleen. Teimme koruja, maalasimme mukeja ja tauluja, neuloimme kaulahuiveja ja pipoja talvea varten ja korjasimme tarpeen mukaan asukkaiden vaatteita.

4. Minkä organisaation kautta löysit vapaaehtoistyöpaikkasi?

Ystäviäni oli ollut Punaisen Ristin vastaanottokeskustoiminnassa mukana aiemmin, siitä sain ajatuksen ilmoittautua itsekin vapaaehtoiseksi.

5. Miten kuvailisit kokemusta? Mitä jäi päällimmäisenä mieleen?

Opin millaisia asioita tulee ottaa huomioon, kun järjestää yhteistä toimintaa traumatisoituneiden ihmisten kanssa. Arkinen toiminta, lämmin tunnelma ja vaatimusten vähäisyys on tärkeintä, yhteinen kieli ei niinkään. Opin myös Punaisen Ristin vapaaehtoistoiminnan periaatteet, rajat ja mahdollisuudet. Sain myös hyviä ystäviä.

6. Kenelle suosittelisit vapaaehtoistyöhön lähtemistä?

Kaikille. Omia mielenkiinnon kohteitaan ja vahvuuksiaan kannattaa hyödyntää toiminnassa, silloin se on luontevinta ja muillekin mukavaa. Muita osallistujia tulee kuunnella ja kunnioittaa, yhdessä tekeminen on toiminnan ydin.

Vapaaehtoisena ulkomailla

Vapaaehtoistyön kautta voit tuoda iloa muille ja samalla itsellesi

Halvat lennot Kööpenhamina

Noora Kigonya

Vapaaehtoistyössä Ugandassa

Vapaaehtoistyö ulkomailla tuo uutta perspektiiviä

1. Milloin ja missä olit vapaaehtoistyössä?

Vähän alle neljä vuotta sitten olin Ugandassa, tarkemmin Nansanassa ihan pääkaupungin Kampalan kupeessa. Olin vapaaehtoisena siellä puoli vuotta.

2. Mikä sai sinut hakeutumaan vapaaehtoistyöhön?

Olin tehnyt valmistumiseni jälkeen töitä kuntoutuksen parissa noin kymmenen vuotta. Pohdin työkuvioitani sekä elämää hieman suuremmallakin mittakaavalla ja koin, että tarvitsen irtioton perusarjesta. Olen myös aina halunnut tehdä hyvää ja auttaa jos voin. Seikkailutoverini Mari ehdotti Afrikkaan lähtöä. Tuosta ehdotuksesta meni noin kuukausi, kun olin myynyt asuntoni, adoptoinut kissani, saanut virkavapaan ja ostanut lentoliput. Vaikea sanoa, mikä oli lopulta liikkeelle laittanut voima, joku voisi kutsua johdatukseksi.

3. Minkälaisia tehtäviä hoidit työn aikana?

Työskentelimme erityistarpeisten nuorten koululla. Pääsääntöisesti meiltä toivottiin koulupäivien avustamisessa. Innokkaina toteutimme nuorille myös Voimauttava valokuvaus-projektin sekä opetimme heidät käyttämään kierrätysmateriaaleja magneettien ja korujen tekoon, joilla he (edelleen) keräävät rahoja koululle. Kierrätysmateriaalimagneeteilla kerättiin lopulta niin iso summa koululle, että he saivat uuden koulurakennuksen sähköt ja ikkunat hankittua kyseisillä rahoilla.

4. Minkä organisaation kautta löysit vapaaehtoistyöpaikkasi?

Allianssi.

Nansanan kaduilla

Vapaaehtoistyö on humaani tapa nähdä uusia paikkoja

5. Miten kuvailisit kokemusta? Mitä jäi päällimmäisenä mieleen?

Oma elämäni muuttui täysin. En katso enää maailmaa ja sen ihmisiä samalla tavalla, kuin ennen. Vaikka koin aikaisemminkin olevani avarakatseinen ihminen, on sydämeni kasvanut huiman matkan noilta ajoilta. Uganda tuli monin tavoin jäädäkseen elämääni. Kovin kliseistä sanoa, että lopulta sain itse enemmän kuin osasin antaa, mutta niinhän se meni. Muistan jotenkin kuvanneeni tunnelmia siellä ollessa, että aika menetti merkityksen, elettiin kovin vahvasti hetkessä. Ihmisten yhteisöllisyys, ilo, tanssi, värit, maut, niitä minä ikävöin. Marraskuussa myös aurinko ja valo käyvät usein mielessä, niistä ei ollut päiväntasaajalla puutetta.

6. Kenelle suosittelisit vapaaehtoistyöhön lähtemistä?

Voiko sanoa: kaikille! Olisi kai tervettä monelle hyvinvointivaltion ihmiselle nähdä omin silmin kehitysmaan elämää. Myös monien tutkimusten mukaan oma onnellisuus lisääntyy, kun auttaa toisia. Kai kuitenkin turhan lapsekasta ajatella, että kaikki voisivat tuollaisen matkan kokea tai osaisivat olla sydän avoinna. Suosittelen heille, jotka haluavat nähdä ja kokea elämässään muutakin kuin turvalliset kotinurkat. Ja sellaisille, jotka haaveilevat lähtemistä, mutteivät meinaa tohtia. Rohkeutta matkaan!

Noora Ugandassa

Empatia on universaali positiivinen voima

About Author

Joel Florén

Joel Florén

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment